V zraku opazili prvo bojno letalo iz vrst ISIS-a

by Urednik

ALI ISIS ŽE ŠOLA VOJAŠKE PILOTE?

Islamska država je začela usposabljati pilote bojnih letal, potem ko je Sirskim letalskim silam v bližini Aleppa zasegla vsaj 3 delujoče lovce Mig-21 (ali MiG-23 ali L-39). Opazovalci Sirskega observatorija za človekove pravice (SOHR) so v dneh po 15. oktobru 2014 v zraku celo zaznali “nova” letala ISIS-a, kar je sploh prvo poročilo o letalih sunitskih skrajnežev v zraku.

ISIS naj bi svoje pilote šolal v letalskem oporišču al-Jarah v bližini Aleppa, ki so ga sirski uporniki zavzeli februarja 2013. Opaženo letalo MiG-21 (ali MiG-23 ali L-39) naj bi vzletelo in pristalo prav iz tega letališča.

Koalicijske sile v boju proti ISIS-u pod vodstvom ZDA niso zaznale sunitskih letal v zraku in ne morejo potrditi te informacije, je sporočil poveljnik centralnega poveljstva ZDA general Lloyd Austin na tiskovni konferenci v petek 17. oktobra 2014.

Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS) je začela s prvimi koraki šolanja vojaških pilotov, inštruktorji pa naj bi bili sunitski iraški piloti, ki so bili leteli v Iraških letalskih silah še v času nekdanjega predsednika Sadama Huseina, trdi Rami Abdulrahman, član iz Velike Britanije podprtega observatorija SOHR. Abdulrahman je dejal, da so opazili lovce med poletom nizko nad mestom Aleppo v severni Siriji.

Pojavile pa so se tudi novice, da naj bi ISIS v letalski bazi al-Jarah v bližini Aleppa zasegel tudi nekaj trenažnih bojna letal Aero L-39 albatros, ki so oboroženi.

Sirska letala L-39 albatros

Vsekakor pa sunitski migi oz. albatrosi ne predstavljajo večje nevarnosti ameriškim, britanskim, francoskim, avstralskim, turškim, sirskim letalom in zračni obrambi. Lahko pa to pomeni ob nadaljevanju širjenja ozemlja in bogatenja na račun nafte le prvi korak do letenja s sodobnejšimi vojaškimi letali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Domnevno ISIS-ov lovec MiG-21

Povezani članki