Velika Britanija v zadnjem mesecu izvedla le 4 napade na ISIS

by Urednik

KRALJEVE LETALSKE SILE OPRAVIJO VSAK MESEC MANJ BOJNIH NALOG V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Vojaški analitiki se sprašujejo, ali je Velika Britanija še vedno vojaška »velesila«, potem ko so vladne statistike razkrile, da so Kraljeve britanske letalske sile (RAF) v marcu in prvi teden aprila 2016 izvedle le štiri zračne napade na položaje Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS).

Podatki čudijo predvsem zaradi tega, ker je britanski premier David Cameron večkrat ob nagovoru poslancem dejal, da oborožene sile Velike Britanije igrajo “pomembno in zmagovito” vlogo v konfliktu.

V svojem govoru poslancem leta 2015, s katerim je opravičeval britansko vojaško ukrepanje v Siriji, je Cameron dejal: “Imamo sredstva za to in smo lahko bistveno razširili zmogljivosti mednarodnih koalicijskih sil.” Takrat je izrecno imenoval uporabo izredno natančnih izstrelkov MBDA brimstone zrak-zemlja kot ključni strateški razlog za razširitev svojega delovanja (podrobneje smo o uporabi izstrelkov brimstone poročali v članku: ZDA “zavidajo” Veliki Britaniji rakete brimstone).

Velika Britanija je že sredi septembra 2014 v bližino Iraka, v ciprsko letalsko oporišče Akrotiti, napotila 50 člansko odpravo pilotov in navigatorjev, skupaj z 12-imi lovskimi bombniki Panavia tornado GR4 iz flote britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF). Za podporo v vojaškem posredovanju proti Islamski državi so na Bližnji vzhod napotili tudi letečo cisterno Airbus voyager (KC2/KC3) in transportna letala Boeing C-17 globemaster III.

Podatki Ministrstva za obrambo Velike Britanije oz. njihove uradne mesečne statistike, pa razkrivajo število zračnih napadov v Iraku in Siriji od oktobra 2014. Zadnje poročilo kaže, da so v zadnjih petih tednih izvedli le štiri zračne operacije. To pa je veliko manj kot 14 posredovanj v januarju in 7 v februarju 2016.

Uradno stališče Velike Britanije je, da vidi Sirijo in Irak kot eno samo vojno področje. Tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva je dejal, da nimajo opravičila in da je njihov cilj pomoč pri osvoboditvi ključnih iraških mest, kot sta Ramadi in Hit. “Irak in Sirija sta eno bojišče, naša letala pa bodo delovala povsod, kjer so lahko najbolje uporabljena,” je zaključil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki