VIDEO: 50 let akrobatske letalske skupine Red Arrows

by Urednik

PREDSTAVITVENI VIDEO LETALSKE SKUPINE RED ARROWS SKOZI ČAS

Britanska letalska akrobatska skupina Red Arrows, ki je del Kraljevih letalskih sil (RAF – Royal Air Force), letos praznuje 50-letnico ustanovitve, v ta namen pa je posnela predstavitveni filmček (spodaj).

Akro skupina Red Arrows (Rdeče puščice) je bila ustanovljena konec leta 1964 kot RAF-ova skupina, ki bo nadomestila številne neuradne letalske formacije Kraljevih letalskih sil.

Sprva je skupina nastopala s sedmimi trenažnimi letali Folland (kasneje Hawker Siddeley Aviation) gnat, ki jih je podedovala od RAF-ove predstavitvene skupine Yellowjacks. To letalo je bilo izbrano predvsem zato, ker je bil cenejše za vzdrževanje in letenje kot bojna letala. V svoji krstni sezoni leta 1965 je skupina Red Arrows nastopila na 65 razstavah in prireditvah po vsej Evropi – v Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Belgiji.

Značilna formacija skupine Red Arrows je diamant devetih, sestavljen iz devetih akrobatskih letal hawk, z motom Eclat – francoske besede za “lesk” oz. “odličnost”.

Akrobatska letalska skupina Red Arrows - diamant devetih

ZANIMIVOST:

Jugoslavija je naročila dve letali Folland gnat F.1  za ocenjevanje in testiranje, v Beograd pa sta prispeli po železnici. Prvo letalo je poletelo 7. junija 1958. Obe letali gnat sta bili del  letalskega preizkuševalnega centra  VOC (Vazduhoplovni opitni centar) na Batajnici. Jugoslavija ni naročila dodatnih letal gnat niti ni kupila licence za njihovo izdelavo. Eno od letalo je bilo uničeno v nesreči oktobra 1958, druga pa je ohranjeno in na ogled v Muzeju vazduhoplovstva-Beograd na Aerodromu Nikole Tesla v Srbiji.

Že leta 1966 se je skupina Red Arrows povečala na devet pilotov in letal, kar jim je omogočilo da razvijejo svojo formacijo diamant devetih.  Konec leta 1979 iz Folland gnatov prešli na trenažna letala BAE hawk T1. Letalska akrobatska skupina Red Arrows je v petdesetih letih obstoja nastopila več kot 4.000-krat v 52 državah po vsem svetu, med drugim tudi v Sloveniji – na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru na letalskem mitingu Aviofun junija 2011.

Ob 50-i obletnici so pripravili film v počastitev vseh pilotov in članov skupine Red Arrows v preteklosti in sedanjosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Predstavitveni film letalske akrobatske skupine Red Arrows

Povezani članki