VIDEO: Iran pokazal radarsko nevidno letalo F-313

by Urednik

IRANSKO LOVSKO LETALO PRIHODNOSTI

Iranska obrambna industrija je na priložnostni slovesnosti za vladni vrh  predstavila lastno radarsko “nevidno” letalo Qaher F-313. Gre za letalo, za katerega so zahodni opazovalci  menili, da je “potegavščina” zaradi nekaterih estetskih nepravilnosti.

Po porčanju opazovalcev je lovec F-313 (tudi Q-313) med predstavitvijo zgolj vozil (”taksiralo”) po stezi, ne pa tudi vzletel.

Iranski predsednik Hassan Rouhani je imel na tem dogodku govor in v njem pohvalil letalo, sicer pa je bil govor namenjen zahodnim silam, ki tradicionalno obtožujejo Iran zaradi militarizacije. Kot je dejal Rouhani, nikoli ne bodo nikogar spraševali, ali lahko posodobijo lastne oborožene sile, niti ne vprašali za dovoljenje, ali lahko razvijajo in izdelujejo rakete in/ali letala…

Med slovesnostjo so predstavili tudi najnovejše iransko šolsko letalo, imenovano kowsar. Po navajanju časopisne agencije Tasnim letalo lahko uporabijo tudi za zračno podporo na krajše razdalje in ga oborožijo z različnim orožjem. Iranska obrambna industrija je na priložnostni slovesnosti predstavila tudi brezpilotni letalnik, protiladijsko manevrirno raketo in protioklepno raketo.

Pripravil: A. Knific, foto: IRNA

Povezani članki