VIDEO: Iransko brezpilotno letalo krožilo nad ameriško letalonosilko?!

by Urednik

IRAN: “USPELO NAM JE POSNETI LEPE IN NATANČNE POSNETKE AMERIŠKIH MORNARIŠKIH ENOT”

Iranska državna televizija je konec januarja 2016 objavila posnetek iranskega vojaškega izvidniškega brezpilotnega letala (UAV), ki naj bi preletaval in snemal ameriško letalonosilko v Perzijskem zalivu. Iranska vojska je “precizno snemanje” plovila Ameriške mornarice označila kot del vojaških vaj. S posnetkov pa žal ni razvidno, ali gre resnično za avtentičen ali le za “sestavljen posnetek”.

Iransko televizijsko poročilo ni navedlo imena plovila Ameriške mornarice, ki so ga snemali, vendar je jasno, da gre lahko le za jedrsko letalonosilko USS Harry S. Truman, ki je na območju Perzijskega zaliva, če je posnetek avtentičen. Iz te letalonosilke vzletajo ameriška bojna letala, ki so vključena v zračne napade proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS).

Ameriška mornarica (US Navy) je sporočila, da so 12. januarja 2016 res zaznali iransko brezpilotno letalo, ki ni bilo oboroženo, vendar ne morejo potrditi, ali gre za isti “incident”. Kevin Stephens, predstavnik 5. flote Ameriške mornarice s sedežem v Bahrajnu, je dejal, da je neoboroženega iranski brezpilotni letalnik letel blizu francoske letalonosilke Charles de Gaulle in “neposredno nad” ameriško letalonosilko USS Harry S. Truman.

Stephens je dejal, da letalnik “ni predstavljal nevarnosti za ladje”, saj je bilo brezpilotno letalo neoboroženo, letalonosilke pa v tistem času niso izvajale letalskih operacij. “Bilo pa je nenormalno in nestrokovno,” je dejal Stephens in dodal, da Ameriška mornarica “ni v položaju, da preverja pristnost videoposnetka, saj obstaja nešteto primerov podobnih posnetkov, ki jih je moč najti na internetu.”

Admiral Habibollah Sayyari, poveljnik Iranske mornarice, je v televizijskem intervjuju označil prelet iranskega UAV-ja tako blizu vojne ladje za “znak poguma”, kar jim je omogočilo posneti lepe in natančne posnetke ameriške letalonosilke ter bojnih enot.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki