VIDEO: Jurišna puška Kalašnikov AK-12 na strelišču

by Urednik

AK-12 ZADNJI DERIVAT LEGENDARNE AVTOMATSKE PUŠKE AK-47 KALAŠNIKOV

Ruski proizvajalec lahkega orožja Izhmash, ki je del koncerna Kalašnikov, je Ruski vojski že dobavil primerke zadnje verzije jurišne puške AK-12. Nastala je na osnovi prototipne verzije, ki so jo nadgradili in izpopolnili v skoraj 20 podrobnostih, v ospredju pa so bila prizadevanja po čim bolj ergonomični in vsestransko uporabni puški.

Ruska vojska je v spodnjem videoposnetku na strelišču prikazala rokovanje z novo jurišno puško AK-12, ki bo omogočila povečati rusko vojaško moč. Konec septembra 2013 je bila AK-12, po daljših testiranjih, odobrena s strani Ruske vojske. Kalašnikov AK-12 (prej АK-200) je najnovejša izpeljanka v Sovjetski zvezi razvite avtomatske puške AK-47 kalašnikov.

Konstruktorji so si prizadevali obdržati vse prednosti in značilnosti legendarnih kalašnikovk (AK-47): vzdržljivost, preprostost in nizko proizvodno ceno. Puška ima tri načine streljanja: posamično, rafalno s po tremi streli in z avtomatskim ognjem. Ustje cevi je oblikovano za izstreljevanje standardnih tromblonskih min. Prav tako so orožje opremili s Picatinnyjevim vodilom za pritrditev namerilne optike, nočne namerilne naprave, bombometa, indikatorjev cilja in ostale specialne opreme. Puška AK-12 ima po dolžini prilagodljivo kopito, primerna pa je za uporabo z levo in desno roko, uporabljati pa jo je moč tudi enoročno.

Novo jurišno puško AK-12 so razvili tudi kot osnovno izhodišče za skoraj 20 različnih različic orožja. Tako so možne prilagoditve strelnega okvirja za kalibre, ki segajo vse od 5.45×39 mm do 7.62×51 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Jurišna puška Kalašnikov AK-12 na strelišču

Povezani članki