VIDEO: Koliko časa potrebuje lovec Su-30SM od 0 do 100 km/h?

by Urednik

RUSKI LOVEC SUHOJ SU-30SM NA “AVTOMOBILSKEM HITROSTNEM TESTU”

Ruska vojaška televizija Zvezda TV je danes na spletu objavila videoposnetek testiranja ruskega lovca Suhoj Su-30SM v stilu športnih avtomobilov. Ruski vojaški pilot in novinar omenjene televizije kot kopilot sta namreč preizkusila, koliko časa potrebuje to letalo da doseže hitrost od 0 do 100 km/h na vzletno pristajalni pisti.

Rusko bojno letalo 4.++ generacije Su-30SM, ki je bil ena izmed “zvezd” nedavnega letalskega salona MAKS-2015, je iz mirovanja dosegel hitrost 100 km/h v manj kot petih sekundah (za primerjavo: najhitrejši serijsko izdelani superšportni avtomobili potrebujejo dobri 2 sekundi).

Večnamenski lovec Suhoj Su-30SM

Su-30SM je najnovejša različica dvosedežnih lovcev iz družine lovcev Su-30, ki so jo razvili iz bojnega letala Suhoj Su-27, ki velja za eno najpomembnejših letal Ruskih letalski sil. Večnamensko lovsko letalo Su-30SM, ki je prvič poletelo septembra 2012, je dobilo NATO oznako flanker C. To dvomotorno, dvosedežno letalo doseže največjo hitrostjo 2125 kilometrov na uro, doseže višino 17.000 metrov in ima dolet 2.600 kilometrov. Letalo Su-30SM ima izboljšan radarski, komunikacijski sistem in sistem za identifikacijo prijateljskih letal, nov izmetni sedež ter novo oborožitev. Ima tudi šobe za usmerjen vektorski potisk in predkrila, ki zagotavljajo super manevriranje pri nizkih hitrostih.

Ruske letalske sile imajo v svoji floti 34 lovcev Su-30SM (skupaj 65 naročenih, Ruska mornarica 5 (20 naročenih), Kazahstanske letalske sile pa so zaenkrat dobile 4 (neznano število naročenih).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Koliko časa potrebuje lovec Su-30SM od 0 do 100 km/h?

Povezani članki