VIDEO: Krstni polet ruskega vojaškega taktičnega letala Il-112V

by Urednik

PRVO RUSKO VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO PO KONCU SZ

Ruski proizvajalec letal Iljušin (Ilyushin) je 30. marca 2019 sporočil, da je prvič vzletelo novo vojaško lahko transportno letalo Iljušin Il-112V, katerega krstni polet so izvedli na predvečer 125. obletnice rojstva sovjetskega letalskega oblikovalca Sergeja Iljušina.

Taktično letalo Iljušin Il-112 velja za prvo vojaško transportno letalo v celoti oblikovano v Rusiji v času post-sovjetske dobe.  Razvoj letala se je začel v letu 2014. Il-112 bo namenjen prevozu vojakov, vojaške opreme in orožja, prevažal pa bo lahko do 5 ton tovora. Letalo lahko vzleta in pristaja tudi na slabših letališčih, ki niso opremljena z radiotehnično opremo.

Predstavniki Ilyushina so ob novici zapisali, da bo novo lahko transportno letalo Il-112 v prihodnje nadomestilo transportno letalo An-26, ki ga še vedno uporablja okoli 30 držav, med njimi tudi nam bližnji Madžarska (2 v uporabi) in Srbija (2 v uporabi, 4 v rezervi). Ruski proizvajalec želi z novim letalom konkurirati v razredu lahkih transportnih vojaških letal tudi zahodnim proizvajalcem in si vzeti svoj “kos pogače”.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

 

 

Povezani članki