VIDEO: Napad iraškega helikopterja Mi-35 na konvoj teroristov

by Urednik

IRAK PREVZEL PRVEGA LOVCA F-16 block 52

Iraška vojska, ki je pred dnevi prevzela svojega prvega lovca F-35, s pomočjo svojih novih bojnih helikopterjev Mi-35 napada pripadnike teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)) na območju mest Samarra in Fallujah.

Iraške letalske sile v ta namen uporabljajo tudi 40 helikopterjev Mi-35 in Mi-28NE, ki so jih kupili od Rusije in dobili konec leta 2013 ter v začetku leta 2014.

Spodnji videoposnetek je bil domnevno posnet 6. Junija 2014 med napadom na konvoj vozil militantne skupine ISIS, katere pripadniki so vdrli v mesto Samarra, nato pa jih je Iraška vojska, tudi s pomočjo bojnih helikopterjev, pregnala iz mesta. Videoposnetek domnevno prikazuje napad bojnega helikopterja Mi-35 Iraških letalskih sil  v bližini mesta Samarra, ki so ga najverjetneje posneli z letalom AC-208 combat caravan, vojaško različico civilnega letala Cessna 208 grand caravan, opremljenega z raketami hellfire.

Iraška vojska letala AC-208 combat caravan uporablja za obmejno patruljiranje, kot tudi za napade na teroristično skupino ISIS.

Irak z naročilom F-16 rešil proizvodnjo linijo

Irak pa je 5. junija 2014 v Fort Worth v Teksasu v ZDA uradno prevzel tudi prvega izmed 36-ih lovcev F-16 block 52 in se s tem pridružil preostalim 27 državam, ki uporabljajo Lockheed Martinove šestnajstice. Iraške letalske sile naj bi prvo skupino lovcev F-16 prepeljale v domovino še pred koncem leta 2014.  Reuters pa je z zanimivim zapisom povzel namene ZDA in Iraka za prihodnja leta: “Podjetje Lockheed Martin je sporočilo, da bodo iraški nakupi lovcev F-16 ohranili proizvodno linijo teh letal vsaj do leta 2017, vendar se še vedno potegujemo za nova naročila – v upanju na nadaljnjo proizvodnjo vse do leta 2020.”

prvi-iraski-lovec-F-16-block-52

F-16 fighting falcon letos praznuje 40 let in je še vedno eno izmed najvarnejših in najučinkovitejših letal 4. generacije. Kot vse kaže bo tudi še vrsto let osnovno letalo Ameriških letalskih sil. Do sedaj pa so pri Lockheed Martin izdelali že več kot 4.500 lovcev F-16, podrobnejšo predstavitev 40-letnice tega lovca, pa smo skupaj s posterjem objavili v reviji Obramba februar 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki