VIDEO: Nesreča KAI T-50 ob začetku salona Singapore Airshow 2018

by Urednik

OB VZLETU ZAGOREL T-50 LETALSKE AKROBATSKE SKUPINE BLACK EAGLES

Že prvi dan največjega azijskega letalskega salona Singapore Airshow 2018 je prišlo do nesreče, potem ko se je ob vzletanju prevrnilo in zagorelo eno od južnokorejskih letal KAI T-50 iz letalske akrobatske skupine Black Eagles.

Pri vzletanju na letališču Changi v bližini Singapurja se je enemu od letal KAI T-50 iz letalske akrobatske skupine Black Eagles Južnokorejskih letalskih sil predrla pnevmatika, zaradi česar je letalo zavilo v travo in se prevrnilo. Ob tem je letalnik zagorel, pilot pa jo je odnesel z manjšimi poškodbami. K sreči se je prevrnilo letalo iz tretje vzletne vrste, tako da ni oviralo preostalih letal iz skupine, ki so tako ostala nepoškodovana.

Letalska akrobatska skupina Black Eagles, ki nastopa z osmimi letali KAI T-50B golden eagle, se je pripravljala na nastope. Konec tedna, Singapore Airshow letos poteka med 6. in 11. februarjem, bo namreč letalski salon odprt tudi za širšo javnost, ki bo lahko občudovala nastope predvsem azijskih vojaških letal in letalskih akrobatskih skupin. Najzanimivejši bodo nastopi južnokorejske skupine Black Eagles z osmimi KAI T-50, indonezijske Jupiter s šestimi KT-1B, malezijskega lovca Su-30, tajskega lovca JAS-39 gripen, prelet ameriškega bombnika B-52, skupni nastop singapurskih lovcev F-15 in F-16, kot tudi statični prikaz ameriškega F-35.

Letalska akrobatska skupina Black Eagles, uradno imenovana 53. letalska demonstracijska skupina Južnokorejskih letalskih sil, leti (ponovno) od leta 1994. Prvi poleti skupine Black Eagles, pilotov se so zbrali le za vsakoletni prvooktoberski nastop, so se začeli že leta 1953. V letalskih akrobatskih nastopih, ki so jih izvajali vse do leta 1978, so uporabljali ameriška letala F-51 mustang, T-33 shooting star, F-86 sabre in F-5 freedom fighter. Ob ponovni obuditvi skupine, ki je postala del stalne sestave, so leteli s šestimi letali Cessna A-37 dragonfly, ki so jih nato leta 2007 zamenjali s sedanjimi KAI T-50 golden eagle. V novembru 2015 je eden od članov skupine strmoglavil med poletom vzhodno od Seula. V nesreči je pilot umrl, vzrok za okvaro letalnika pa naj bi se skrival pri tehnikih, ki so servisirali letalo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki