VIDEO: Poletel prvi v Italiji sestavljeni lovec F-35 AL-1

by Urednik

V ITALIJI USPEŠNO SESTAVILI PRVEGA “NEVIDNEGA” LOVCA F-35

Prvi v Italiji sestavljeni “nevidni” lovec F-35 lightning II, kot prvega izven obratov Lockheed Martina v teksaškem  Forth Worthu, je v ponedeljek 8. septembra 2015 opravil krstni polet v italijanski letalski bazi Cameri. Konvencionalni (CTOL) AL-1 je bil v zraku 1 uro in 22 minut, pilotiral pa ga je Lockheed Martinov preizkusni pilot Bill Gigliotti.

”Po pričakovanjih je bil polet povsem neproblematičen in brez vsakršnih presenečenj,” je po pristanku izjavil ameriški pilot Bill Gigliotti, s po priimku očitnimi italijanskimi koreninami.

Prihodnji italijanski lovci 5. generacije F-35 AL-1 bodo preizkušeni v Cameri, ki je zaključna sestavljalna in nadzorna (FACO) točka v Italiji, ki jo je Italija dobila na osnovi sporazuma o sodelovanju  med proizvajalcem Lockheed Martinom in italijansko vlado ter proizvajalcem Alenio Aermacchijem. To je bil prvi preizkus F-35, sestavljenega izven ZDA, so sporočili pri ameriškem Lockheed Martinu.

Prve metre vožnje po letališki stezi je v Italiji sestavljeni F-35 opravil že v marcu letos, do konca letošnjega leta pa naj bi Italijanskim letalskim silam dobavili tudi že prvo letalo F-35. Italija naj bi nabavila skupaj 90 letal v konvencionalni verziji F-35A  in VSTOL verziji B za potrebe Italijanskih letalskih sil in Vojne mornarice. Večina jih bo izvirala iz sestavljalnega obrata v Cameri FACO, le nekaj konvencionalnih verzij  – CTOL – bodo dobavili iz Nizozemske.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

VIDEO: Krstni polet italijanskega lovca F-35 AL-1

Povezani članki