VIDEO: Poslavlja se letalonosilka iz filma Top Gun

by Urednik

AMERIŠKA LETALONOSILKA USS RANGER (CV-61) NA POTI V RAZREZ

Ameriška letalonosilka USS Ranger (CV/CVA-61), ki so jo uporabili v Vietnamski vojni in operaciji Puščavski vihar, pojavila pa se je tudi  v filmih “Top Gun” in “Star Trek IV” je na svojem zadnjem potovanju – v razrez.

Nekdanjo mogočno superletalonosilko USS Ranger razreda forrestal so posneli z majhnim brezpilotnim letalnikom s kamero v Panamskem zalivu med petmesečno potjo iz pristanišča Bremerton v zvezni državi Washington do mesta Brownsville v zvezni državi Teksas.

Sedma ameriška vojaška ladja z imenom USS Ranger je bila ena od štirih superletalonosilk razreda forrestal zgrajenih za Ameriško mornarico v  1950-ih letih. Velja za prvo ameriško letalonosilko, ki je imela že od začetka uporabe poševno nameščeno vzletno-pristajalo ploščad.

56.300-tonsko letalonosilko USS Ranger (CV/CVA-61)  so Ameriški mornarici predali v letu 1957, največ časa je služila v Tihem oceanu, še posebej pomembno vlogo je igrala med vojno v Vietnamu, v kateri je pridobila 13 zvezdic (battle stars). Ob koncu kariere je služila tudi v Indijskem oceanu in Perzijskem zalivu, kjer je sodelovala v operaciji Puščavski vihar. Ladjo so upokojili leta 1993, vendar so jo hranili v Bremerton za morebitno reaktiviranje vse do marca 2004, kjer je čakala vse do marca 2015. Sedaj jo z vlačilcem peljejo v razrez v Brownsville.

Letalonosilka USS Ranger (CV / CVA-61) se je pojavila na televiziji v The Six Million Dollar Man in Baa Baa Black Sheep, kakor tudi v filmih Top Gun, Star Trek IV: The Voyage Home (ob letalonosilki USS Enterprise) in Flight of the Intruder.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

VIDEO: Poslavlja se letalonosilka iz filma Top Gun

VIDEO: Uvodni prizori iz filma Top Gun

Povezani članki