VIDEO: Posnetek strmoglavljenja ukrajinskega helikopterja Mi-24

by Urednik

KAKO JE STRMOGLAVIL UKRAJINSKI VOJAŠKI HELIKOPTER MI-24 NO. 15?!

Na spletu je bil v začetku junija 2015 objavljen videoposnetek sestrelitve bojno-transportnega helikopterja Mil Mi-24 Ukrajinskih letalskih sil, ki je strmoglavil 20. avgusta 2014. Posnetek je nastal s kamero na čeladi enega od umrlih pilotov tega helikopterja, ki ga je med patruljiranjem v paru s helikopterjem istega tipa južno od Luganska zadel protiletalski izstrelek pro-ruskih separatistov.

Šlo naj bi za ukrajinski vojaški helikopter Mi-24P z oznako 15 iz 7. vojaškega letalskega polka Ukrajinske vojske, ki naj bi ga sestrelili pripadniki Ljudske republike Donetsk s prenosnim protiletalskim raketnim sistemom (MANPADS) v bližini Luganska.

Kot je razvidno iz videoposnetka, je ukrajinski helikopter strmoglavil med preletom na nizki nadmorski višini le nekaj sekund po tem ko ga je zadel izstrelek, ob trku na tla pa eksplodiral in zagorel. Pri tem sta umrla oba člana posadke, domnevno major Oleg Biryukov in kapitan Anton Rodionov. Andrij Lisenko, tiskovni predstavnik Ukrajinske vojske, je takrat novico o sestrelitvi helikopterja Mi-24 južno od Luganska sporočil šele čez nekaj dni in ob tem pojasnil, da javnosti niso obvestili o sestrelitvi helikopterja, ker so upali, da je oba pilota še mogoče rešiti in evakuirati z območja pod nadzorom pro-ruskih upornikov.

Ukrajinska vojska je imela v svoji oborožitvi ob začetku spopadov na vzhodu države okoli 20 helikopterjev Mil Mi-24, med spopadi s pro-ruskimi separatisti pa naj bi jih bilo vsaj 5 sestreljenih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

letalski salon MAKS 2015

Povezani članki