VIDEO: Prvi polet novega indijskega trenažnega letala HAL HTT-40

by Urednik

“BO HAL HTT-40 PREMAGAL PILATUSA PC-7?”

Zadnji dan maja 2016 je v Bengaluru v Indiji prvič vzletelo novo indijsko turbopropelersko šolsko letalo HTT-40 (Hindustan Turbo Trainer), ki ga je razvilo podjetje Hindustan Aeronautics Ltd (HAL). Prvi polet prototipa trenažnega letala HTT-40 je trajal približno 30 minut.

Projekt letala HTT-40 je predlog proizvajalca HAL za zamenjavo upokojenih osnovnih trenažerjev  HPT-32 deepak v floti Indijskih letalskih sil (IAF). Slednje so sedaj zamenjali s švicarskimi letali Pilatus PC-7 (skupaj 75), vendar za usposabljanje indijskih pilotov potrebujejo še vsaj 100 turbopropelerskih trenažnikov. Kot vse kaže, se bodo odločali med švicarskimi PC-7 in HTT-40.

Za novo indijsko trenažno turbopropelersko letalo HTT-40 pričakujejo, da bo ocenjeno kot najbolj ekonomično po porabi goriva glede na moč. Vzletalo bo lahko s kratkih stez in imelo visoko stopnjo vzpenjanja. Letalo HTT naj bi doseglo največjo hitrost 450 km/h in imelo maksimalni dolet 1.000km. Najvišja višina letanja bo 6.000 metrov, v zraku pa bo lahko do tri ure.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Prvi polet indijskega trenažnega letala HAL HTT-40

Povezani članki