VIDEO: Sirski uporniki z raketo uničili tank T-90

by Urednik

PREMIRJE MED SIRSKO VOJSKO IN UPORNIKI VELJA

Spopadi v Siriji so se v glavnem prenehali že prvi dan sklenjenega premirja (v soboto 27. februarja 2016), kar je vsekakor dobra novica po štirih letih nenehnih spopadov med Sirsko vojsko in sirskimi uporniki, v zadnjem letu pa tudi z borci Islamske države (ISIS).

Pred dobrim tednom sta se Rusija in ZDA dogovorili o ukrepih za zaustavitev spopadov v Siriji, v ponedeljek 22. februarja 2016 pa so ruski in ameriški diplomati objavili načrte za premirja med Sirsko vojsko in opozicijo.

Vključitev Rusije v spopade v Siriji je kot kaže prineslo preobrat, nekateri analitiki pa že pojasnjujejo, da je rusko-sirska koalicija z uspehi prisilila Washington, da igra po pravilih Moskve (in Damska). ZDA so v tem spopadu podpirale (predvsem z orožjem in informacijami) zmerno sirske opozicijske sile (sirske upornike), ki so v zadnjih mesecih zaradi napadov letal Ruskih letalskih sil izgubljali svoje položaje.

Že pred dnevi smo poročali, da je Sirska vojska »po novem« oborožena tudi z ruskimi tanki T-90, ki imajo boljšo oklepno zaščito od sirskih T-55, T-62 in T-72 (veliko so jih sirski uporniki uničili s prenosnimi raketnimi sistemi). Novi sirski tanki T-90 (Rusi so jih začeli dobavljati v novembru 2015) so opremljeni tudi z elektro-optičnim aktivnim zaščitnim sistemom shtora. Ta sistem je namenjen zaščiti pred protitankovskimi vodenimi raketami (ATGM) z motenjem laserja in daljinomera, nameščen pa je na ruske tanke t-80 in T-90, ukrajinske T-84 in tudi srbske M-84AS.

Na spletnem portalu YouTube se je le dan pred začetkom premirja pojavil videoposnetek prvega v Siriji uničenega glavnega bojnega tanka T-90 s sistemom shtora, ki naj bi bil posnet v okoli Sheikh Aqila, posneli pa so ga napadalci – eni izmed skupin iz vrst sirskih upornikov. Sirski tank v posnetku uničijo z ameriškim protitankovskim raketnim sistemom BGM-71 TOW.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Posnetek uničenja tanka T-90 v Siriji

 

SORODNE NOVICE:

SIRIJA: Moskva o miru, Damask pa o vojni do končne zmage

Reševanje sirskega konflikta je zašlo v slepo ulico. Sirska vojska ob podpori Ruskih letalskih sil napreduje, sirski predsednik Assad pa je zavrnil (ruski) predlog o prekinitvi ognja s sirskimi uporniki.

SIRIJA: Ruski tanki T-90 ključni za osvoboditev Aleppa

Iz Sirije že več tednov poročajo o prisotnosti več deset ruskih tankov T-90 v kamuflažnih olivno zelenih barvah (značilnih za ruske kopenske sile), ki so vključeni v spopade v okolici Aleppa.

Povezani članki