VIDEO: Skorajšnje trčenje norveškega lovca F-16 in ruskega MiG-31

by Urednik

NEVARNI MANEVRI RUSKIH LETAL NAD SEVERNO EVROPO

Norveška vojska je v nedeljo 30. novembra 2014 objavila videoposnetek ruskega bojnega letala MiG-31, ki je letel neprijetno blizu norveškega lovca F-16, kar prikazuje veliko tveganje trkov letal, ki v zadnjih tednih sodelujejo pri prestrezanju ruskih letal v imenu zveze Nato nad severno in vzhodno Evropo.

Videoposnetek prikazuje, da je ruski prestreznik MiG-31 priletel mimo enega izmed dveh norveških lovcev F-16 le slabih 20 metrov stran, kar bi se lahko končalo tudi s trčenjem letal na nebu blizu Norveške. V posnetku, ki ga je Norveška vojska objavila kot vizualni dokaz nespametnih početij pilotov Ruskih letalskih sil, se dobro vidi tudi reakcija norveškega pilota. Ta v trenutku ko zagleda najhitrejše prestrezno letalo MiG-31 foxhound zavpije  v norveščini, “Kaj za vraga?” in zavije v levo stran, nato pa ponovno poravna svojega lovca F-16.

“Lahko bi prišlo do trčenj letal,” je dejal predstavnik Norveške vojske Brynjar Stordal. “Pilot je v videu izvedel spontano reakcijo, tako njegov komentar kot hiter manever pa kažeta, da se je to zgodilo nepričakovano. Ne vemo, ali je bila to napaka ruskega pilota, ali znak bolj agresivnega vedenja s strani Rusov.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Par norveških lovcev F-16

VIDEO: Skorajšnje trčenje norveškega lovca F-16 in ruskega prestreznika MiG-31

Povezani članki