VIDEO: Slovenski reševalni helikopter v BiH

by Urednik

HUMANITARNA AKCIJA V SRBIJI IN BIH

Pri reševanju in odpravljanju posledic poplav v Bosni in Hercegovini ter Srbiji sodelujejo tudi slovenski pripadniki Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite. V akcijo sta udeležena tudi helikopterja Slovenske vojske Bell-412 in cougar ter Policije (Bell-212), ki so v minulem vikendu rešili že več kot 100 ljudi in prepeljala več kot 2.500 kg hrane, vode in potrebščin. Slovenska pomoč se v Srbiji počasi zaključuje, medtem ko je Bosna in Hercegovina prosila za podaljšanje pomoči.

Reševanje helikopterja Bell-212 slovenske Policije si lahko ogledate v spodnjih dveh videoposnetkih.

Obrambni minister Roman Jakič je danes v izjavi za javnost pojasnil, da je Ministrstvo za obrambo RS skupaj z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje koordiniralo prve aktivnosti v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, slovenske reševalne enote pa so bile dobro sprejete in odlično opravljajo delo.

Minister Jakič je dejal, da smo na pomoč najprej priskočili z zelo močnimi črpalkami, s katerimi enote prečrpavajo vodo v Termoelektrarni Nikole Tesle v Obrenovcu, s čimer smo, kot je v zahvali dejal predsednik srbske vlade, preprečili več kot 500-milijonsko potencialno škodo.

Na prizadeta območja, tako v Srbijo kot v Bosno in Hercegovino, je Republika Slovenija napotila helikopterja Slovenske vojske in Policije. Kot je pojasnil Roman Jakič, je helikopterska posadka Slovenske vojske v Bosni doslej rešila 102 prebivalca, od tega 16 otrok, medtem ko smo v Srbiji s helikopterjem doslej prenesli že 2.500 kilogramov potrebščin, hrane in vode.

Obrambni minister je še poudaril, da bodo Civilna zaščita in druge pristojne institucije tudi v prihodnje koordinirale aktivnosti, Slovenska vojska pa bo, ko bo zbrana humanitarna pomoč, oblikovala konvoja in pomoč prepeljala v Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Dejal je še, da so predstavniki obrambnega ministrstva v nenehnem stiku z ministrstvoma na prizadetih območjih, prav tako načelniki generalštabov in predstavniki Civilne zaščite.

Medtem ko Srbija pomoči dodatnih reševalcev ne potrebuje, pa je Bosna in Hercegovina prosila za podaljšanje pomoči, zato sta obrambni minister in načelnik Generalštaba Slovenske vojske danes sprejela odločitev o podaljšanju operacije helikopterskega reševanja do nadaljnjega. Tudi minister Jakič je poudaril nujnost koordinacije vseh, ki v teh dneh tako požrtvovalno zbirajo pomoč za prizadete v poplavah, z dvema osrednjima slovenskima humanitarnima organizacijama Rdečim križem Slovenije in Karitasom ter z vsemi tremi veleposlaništvi. Tako bo pomoč lahko hitro in organizirano prišla do tistih, ki jim je namenjena, je še poudaril minister Jakič.

V izjavi so se za dosedanjo pomoč tako države Slovenije kot tudi njenih državljanov in številnih humanitarnih društev v Sloveniji zahvalili veleposlaniki Republike Srbije, Bosne in Hercegovine ter Republike Hrvaške v Sloveniji. Po njihovi oceni je bila pomoč naše države hitra in izredno učinkovita. Kot so poudarili, so veleposlaništva tudi kontaktna točka pri posredovanju pomoči na območja poplav. (vir: MORS)

Pripravil: A. Knific, foto: Oslobodjenje, Slovenska vojska

Povezani članki