VIDEO: Splavitev novega ameriškega rušilca USS John Finn (DDG 113)

by Urednik

V ZDA SPLAVILI ŽE 63. RUŠILEC RAZREDA ARLEIGH BURKE

V ameriškem pomorskem mestu Pascagoula v zvezni državi Mississippi so 28. marca 2015 v ladjedelnici Huntington Ingalls splavili novi rušilec razreda Arleigh Burke, ki se bo imenoval USS John Finn (DDG 113), po ameriškem  mornarju, ki je prejel medaljo časti (Medal of Honor) za svoja dejanja med japonskim napadom na Pearl Harbor v drugi svetovni vojni.

V spodnjem videoposnetku je prikazana splavitev novega rušilca USS John Finn (DDG 113) Ameriške mornarice. Suhi dok so tekom noči privlekli na sredino pristanišča ladjedelnice, nato pa ga potopili, dokler ni bila ladja na površju. Ko je bil suhi dok v celoti potopljen so rušilec John Finn (DDG 113) z vlačilci potegnili do priveza, kjer ga bodo dokončno opremili in opravili prva testiranja. Naslednji pomemben mejnik je vgraditev sistema aegis, ki je načrtovan za letos. Ameriška mornarica bo novi rušilec USS John Finn (DDG 113) razreda Arleigh Burke flight IIA verjetno začela uporabljati jeseni 2016.

Rušilec USS John Finn (DDG 113) je prva zgrajena vojaška ladja razreda Arleigh Burke po skoraj štirih letih, saj je vmes proizvodnja skoraj zastala, v zadnjih mesecih pa so jo ponovno zagnali in je v polnem zamahu. Vloga novega rušilca USS John Finn bo tako kot pri ostalih ladjah tega razreda – protiletalsko, protipodmorniško in protiladijsko bojevanje, kot tudi ofenzivne aktivnosti.

Rušilcev USS John Finn (DDG 113) bo 63. plovilo razreda Arleigh Burke, potem ko je Ameriška mornarica prvega USS Arleigh Burke (DDG-51) začela uporabljati julija 1991. Skupaj ZDA načrtujejo kar 75 ladij tega razreda, že sedaj pa velja, da ima ta razred plovil najdaljšo proizvodno serijo za potrebe Ameriške mornarice.

V dolgi seriji tega razreda so zgradili ladje v treh različicah: flight I (DDG-51 do DDG-71), flight II (DDG-72 do DDG-78) in flight IIA (DDG-79 do – ). Flight IIA vsebuje več izboljšav v smislu obrambe pred balističnimi raketami, namestitev dveh palubnih helikopterjev SH-60B seahawk in sistem za odkrivanje min. Kot prve ladje v Ameriški mornarici bodo imele tudi obrambne sisteme za jedrsko, biološko in kemično zaščito.

Rušilec USS John Finn (DDG 113) je dobil ime po ameriškem mornarju Johnu Williamu Finnu, ki je med japonskim letalskim napadom na Pearl Harbor 7. decembra 1941 v dve uri dolgem spopadu sestrelil več japonskih letal, kljub temu da je bil ustreljen v ramo in nogo ter utrpel številne rane od šrapnelov. John William Finn (1909-2010) se je upokojil kot poročnik po tridesetih letih službovanja v Ameriški mornarici in je umrl v 100. letu  starosti.

Pripravil: A. Knific, foto: HII

Povezani članki