VIDEO: Superkrmarljivost ruskega lovca Suhoj T-50 PAK FA

by Urednik

SUHOJEV T-50 / PAK FA BO HUD NASPROTNIK AMERIŠKIH F -22 IN F-35

Pred dnevi je ruski kanal TV Zvezda prikazal videoposnetek o letenju prototipnega ruskega lovca 5. generacije Suhoj T-50 PAK FA z nekaj izjemnimi akrobacijami, ki dokazujejo manevrske zmogljivosti – t.i. superkrmarljivost – tega, za radarje slabo zaznavnega (stealth) lovca. Sami Rusi ob tem navajajo, da ima letalo manevrske zmogljivosti s katerimi prekaša vse tekmece, pa najsi prihajajo iz Rusije ali tujine.

Suhoj T-50 PAK FA – enosedi dvomotorni lovec bo prvo rusko letalo s tehnologijo slabe radarske zaznavnosti, namenjeno predvsem doseganju prevlade v zraku, napadi na cilje na tleh pa so njegova drugotna naloga. Dosega dvakratno nadzvočno hitrosti, hkrati pa ima tudi zmogljivost tako imenovanega superkrižarjenja – letenja z nadzvočno hitrostjo brez uporabe dodatnega zgorevanja.

Lovec Suhoj T-50 PAK FA s stealth lastnostmi je opremljen s prednjim, zadnjim in bočnima AESA radarjema, pa tudi z radarjem na valovni dolžini L. No, na t.i. superkrmarljivost pa vplivata (poleg dognane aerodinamike) tudi dva vektorska potisnika (3D TVC – Trhust Vector Control). Dosega dvakratno nadzvočno hitrosti, hkrati pa ima tudi zmogljivost tako imenovanega superkrižarjenja – letenja z nadzvočno hitrostjo brez uporabe  dodatnega izgorevanja. Zmore tudi manevre, kot je slovita kobra (nekakšna salta) in vrsto drugih manevrov, ki niso ravno značilnost težkih lovcev. Eden takšnih je tudi popolna »zaustavitev« letala (v prehodu iz npr. visoke podzvočne hitrosti v horizontalnem letu do zaustavitve v vertikalnem položaju), ko potem letalo omahne na nos in zatem že silovito pospešuje.

Po besedah namestnika vodje letalnih operacij v družbi Suhoj, častnega testnega pilota Sergeja Bogdana, ki je v svoji karieri preizkusno letel z več kot petdesetimi bojnimi letali, je PAK FA (T-50) najbolj upravljivo od vseh. Ima veliko vztrajnost in v prihodnosti bo lahko izvajal povsem nove akrobacije, meni Bogdan. V veliko pomoč sta mu pri tem usmerjena potisnika, ki letalo stabilizirata – izvlečeta letalo tudi pri izgubi hitrosti. Tako se nevarnost izgube vzgona ne stopnjuje, kar je vznemirljivo za letenje, dodaja Bogdan.

Ob tem pa navajajo še, da ruski raziskovalci in inženirji razvijajo novo pilotsko obleko (t. i. anti-G), ki bo omogočala pilotu karseda prijetno počutje med letenjem pri nadzvočnih hitrostih in manevrih z velikimi pospeški in pojemki.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Superkrmarljivost ruskega lovca Suhoj T-50 PAK FA

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki