VIDEO: Zračni napad francoskih lovcev rafale na položaje ISIS-a

by Urednik

7-URNA VOJAŠKA LETALSKA MISIJA

V petek 19. septembra so se Francoske letalske sile (Armée de l’Air) z dvema lovcema Dassault rafale  prvič vključile v bombardiranje pripadnikov ISIS-a na severu Iraka.

Spodnji videoposnetek prikazuje utrinke iz misije francoskih letal med izvajanjem zračnih napadov v Iraku vse od vzleta leteče cisterne KC-135R in lovcev rafale iz zračne baze Al Dhafra v Združenih arabskih emiratih, dotakanja goriva v zraku, bombardiranja z lasersko vodenimi bombami GBU-12 LGB skladišča goriva in streliva Islamske države v Iraku in Siriji/Levantu (ISIS) v bližini mesta Zumar in parkiranje rafalov v hangarju v bazi  Al Dhafra.

Oba francoska lovca Dassault rafale C/B (dvosedežni) pripadata eskadrilji 3/30 “Lorraine”. Oborožena sta bila vsak z dvema paroma vodenih bomb (skupaj odvrgla 4 bombe) in eno raketo srednjega dosega MBDA MICA zrak-zrak na koncu levega krila (primerjava slike lovcev pred in po napadu). Na sliki sta dobro vidni tudi kameri, nameščeni pod desno vstopno šobo za zrak. V 7-urni vojaški misiji (1700 kilometrov) je sodelovala tudi leteča cisterna Boeing KC-135R stratotanker Francoskih letalskih sil.

Po tem napadu so sporočili, da so francoski lovci uspešno uničili položaje militantne  skupineISIS, pri tem pa naj bi umrlo tudi več deset sunitskih skrajnežev. Francoski predsednik Francois Hollande je ob tem sporočil, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali napade z istim ciljem – da bi oslabili to teroristično organizacijo in pomagali iraškimi oblastem. Francoski napadi na položaje ISIS-a se nadaljujejo, konkretne informacije o številu poletov in uspešnosti pa še niso znane.

Pripravil: A. Knific, foto: Armée de l’Air

VIDEO: Zračni napad francoskih lovcev rafale na položaje ISIS-a

Povezani članki