Vietnam dobil še šesto podmornico razreda varshavyanka

by Urednik

RUSIJA JE VIETNAMSKI MORNARICI DOBAVILA ŠE ZADNJO NAROČENO PODMORNICO

Vietnamska mornarica je pred dnevi uradno prevzela še šesto in zadnjo naročeno rusko dizelsko-električno podmornico razreda varshavyanka (projekt 636M – izboljšan kilo), ki je v pomorsko bazo Cam Ranh prispela iz St. Petersburga na krovu na nizozemskem registrirane ladje Rolldock Storm. 

Šesto vietnamsko podmornico izboljšanega razreda kilo, ki so jo poimenovali HQ-187 Ba Ria-Vung Tau, so splavili septembra 2015, sprva pa je bilo načrtovano, da jo predajo že do sredine leta 2016. V naslednjih mesecih se bo pridružila preostalim petim podmornicam HQ-182 Hanoi, HQ-183 Ho Chi Minh, HQ-184 Hai Phong, HQ-185 Da Nang in HQ-186 Khanh Hoa. iz razreda varshavyanka, ki jih Vietnamska mornarica že uporablja.

Vietnam je po besedah voditeljev kupil nove podmornice za zaščito suverenosti države in zagotavljanje miru v regiji in ne zato, da bi ustvarili oboroževalno tekmo ali odvračali druge države. Podmornice pa so bile prevzete ravno v času povečanja napetosti okrog spornih otočij v Južnem kitajskem morju.

Vietnam je naročil floto šestih ruskih ​​podmornic razreda varshavyanka (projekt 636M – izboljšani razred kilo) v letu 2009 z namenom krepitve pomorske moči in kot protiutež Kitajski. Do sedaj je 189. podmorniška brigada Vietnamske mornarice prejela vseh 6 novih podmornic razreda varshavyanka, Gradila jih je ruska ladjedelnica Admiralty v St. Petersburgu, celoten posel nakupa ruskih podmornic, skupaj s usposabljanjem vietnamskih podmorničarjev in rezervnimi deli, pa je vreden okoli 2 milijardi USD.

Podmornica razreda varshavyanka (projekt 636M)

Ameriška mornarica je konvencionalne podmornice razreda varshavyanka poimenovala kot “črne luknje v oceanu”, ker so skoraj neopazne. Podmornice razreda varshavyanka (projekt 636M) imajo dizelsko-električni pogon in so zelo tihe (izredno nizek zvočni odtis), cilj pa lahko zadenejo na dolge razdalje, ne da bi jih sovražnikova protipodmorniška obramba zaznala.

Podmornica razreda varshavyanka je izboljšana različica podmornice razreda kilo. Vgrajeno ima najnaprednejšo “stealth” tehnologijo in povečan bojni doseg. Podmornica ima izpodriv 3100 ton, doseže hitrost 20 vozlov in se lahko potopi do 300 metrov, na krovu pa je prostora za 52 podmorničarjev. Oborožena je s torpedi kalibra 533 mm, protipodmorniškimi minami in raketami kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 sizzler). Podmornice razreda varshavyanka so namenjene predvsem za protiladijsko in protipodmorniško bojevanje v razmeroma plitvih vodah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki