Vietnam kupuje ruska trenažna letala Jak-130

by Urednik

VIETNAM IŠČE ZAMENJAVO ZA ČEŠKOSLOVAŠKA LETALA L-39 ALBATROS

Vietnam naj bi skoraj zagotovo izbral ruska letala Jak-130 za Letalske sile Vietnama kot šolska letala nove generacije. Po zatrjevanju vietnamskih vojaških predstavnikov so nova letala nujno potrebna v sklopu prenove procesa šolanje in trenaže vietnamskih vojaških pilotov.

Zdaj so vietnamski vojaški piloti na lovce Su-27 in Su-30 prehajali iz že zastarelih češkoslovaških letal L-39 albatros, zdaj pa bodo s sodobnih šolskih letal četrte generacije. Skoraj zagotovo bo to letalo ruski Jak-130, ki je kompatibilen z obstoječima lovcema Su-27 in Su-30 v floti vietnamskih letalskih sil, poleg tega pa je pritegnil njihovo največjo pozornost.

Na mednarodni mornariški in letalski razstavi LIMA 2017 v Maleziji je visoka vietnamska vojaška delegacija obiskala razstavni prostor ruskega Jakovljeva, kar je seveda vzbudilo tudi pozornost medijev in spodbudilo govorice o skorajšnjem vietnamskem nakupu  tega letala.

Vietnam je že pred časom napovedal ustanovitev šolskega in trenažnega centra za pilote nadzvočnih letal, v sklopu tega pa bi potrebovali tudi sodobno in zmogljivo šolsko letalo. Vietnam se je zanimal tudi za posodobljene češke L-39NG. Po mnenju izvedencev so z L-39 dolga desetletja uspešno šolali pilote – še sovjetske in potem ruske ter pilote številnih drugih držav, predvsem iz nekdanjega vzhodnega bloka, le5talo pa so uporabljali tudi za bojne naloge – kot lahkega jurišnika. Toda nove letalske tehnologije zahtevajo tudi spremembo šolanja in trenaže pilotov za bojne naloge in letalsko taktiko. V tem pogledu pa naj bi bil L-39, pa tudi ”novi” L-39NG, letalo včerajšnjega dne. Avionika tega letala tudi ni interoperabilna s sodobnimi letalskimi sistemi, s kakršnimi so opremljeni lovci Su-30 in Su-35 ter MiG-35.

Je pa seveda vprašanje, ali je Vietnam sposoben postavili šolsko-trenažni center za pilote nadzvočnih lovcev – predvsem tistih  iz družine suhojev. Zdaj začenjajo vietnamski piloti učenje na akrobatskih propelerskih letalih Jak-52, nadaljujejo pa na reaktivnih L-39. Ti pa ne nudijo možnosti privajanja na letenje z obzvočnimi in nadzvočnimi hitrostmi, tega se lahko zdaj privajajo le na dvosedih nadzvočnih lovcev, kar pa je seveda najdražji možni način šolanja in trenaže. In prednost novega ruskega šolskega dvoseda Jak-130 je (po navedbah ruskih vojaških letalskih izvedencev) prav v tem, da po načinu pilotiranja in letenja zapolnjuje omenjeno vrzel, čeprav gre podzvočno letalo, vendar z vsemi elementi, potrebnimi za sodobno šolanje bojnih pilotov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki