Viški izraelskih lovcev F-16 fighting falcon za Hrvaško?

by Urednik

HRVAŠKI PONUJAJO AMERIŠKE IN IZRAELSKE LOVCE F-16 TER ŠVEDSKE GRIPNE

Izrael ponuja Hrvaški svoje lovce F-16A/B v konfiguraciji ACE, ki jih bodo v Izraelski vojski nadomestili z nevidnimi lovci F-35, Hrvaške letalske sile (HRZ i PZO) pa bi z njimi nadomestile zastarele sovjetske lovce MiG-21, poroča spletna stran Flihtglobal.

Izraelske letalske sile namreč iz operativne rabe umikajo modele lovcev F-16 fighting falcon A/B, saj se pripravljajo na dobavo lovcev 5. generacije F-35 v letu 2017. Izraelske letalske sile imajo v svoji floti še 63-107 lovskih letal F-16 A/B “netz”, kakor tudi 135 lovcev F-16C/D “barak” in 100 F-16I “sufa” (block 52).

Nadgradnja modela F-16 ACE, ki jo je opravil IAI – Israeli Aerospace Industries v sodelovanju z drugimi izdelovalci iz te države, zajema radar Elta Systems EL/M-2032 za nadzor ognja, ki lahko mapira na podoben način kot radarji s sintetično anteno. V kopitu so še trije barvni zasloni (12,7 x 17,8 cm), pilotska čelada pa je opremljena s sistemom za prikazovanje podatkov na vizirju HMDS proizvajalca Elbit. Ta nadgrajena izraelska letala uporabljajo različna orožja, tako starejšega datuma kot najnovejša, razvita, izdelana in/ali izpopolnjena v Izraelu, kot so sodobne rakete python 5.

O Hrvaški nameri, da obdrži jedro lovskega letalstva za lasten nadzor zračnega prostora ter odločitvi za nakup sodobnejših lovcev za zamenjavo zastarelih lovcev MiG-21 smo že pisali. Nakazujejo se tri opcije: nabava rabljenih F-16A/B iz ZDA, omenjena ponudba iz Izraela, medtem ko Švedska ponuja svoje izpopolnjeno letalo 4.generacije Saab JAS-39 gripen C/D (Švedi napovedujejo tudi že verzijo nove generacije E/F).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki