Vojna v Ukrajini – glavne ruske vojaške tarče

by Urednik

RUSKA VOJSKA UNIČUJE UKRAJINSKO VOJAŠKO INFRASTRUKTURO

Med posebno operacijo ruskih čet v regiji Odessa uničenih več vojaških enot oboroženih sil Ukrajine

Še naprej prihajajo informacije o tem, koliko škode so ukrajinski vojaški infrastrukturi povzročile ruski napadi v prvi fazi posebne operacije. Po zadnjih podatkih je ena od smeri »demilitarizacije« Ukrajine postalo ozemlje regije Odesa in območja, ki so neposredno v bližini same Odese.

Poročila govorijo o eksplozijah in požarih v ukrajinskih vojaških objektih. Tako je zagorel vojaški objekt oboroženih sil Ukrajine na ulici Promyshlennaya (okrožje Malinovsky v Odesi). Uničen je bil tudi vojaški objekt oboroženih sil Ukrajine, ki je upravljal enega od odsekov lokalne železnice. Poročajo tudi o eksploziji in požaru na poslopjih vojaške enote, ki se nahaja na ulici V. Kirillova.

Poročila govorijo še o izvedbi posebne operacije v drugih regijah Ukrajine. Zlasti je bil popolnoma uničen vojaški objekt v bližini vasi Krasnaya Grigorovk, kjer je nastanjena vojaška enota 2110. V naselju Krasnopolje pa je bila napadena tudi vojaška enota 7036. Med posebno operacijo je bilo uničenih več radarskih postaj na letališčih v regiji Dnepropetrovsk.

Obstajajo tudi informacije (ki še niso uradno potrjene) o izkrcanju marincev ruske mornarice na otok Zmeiny na zemljepisni širini delte Donave.

Medtem poročajo, da so ukrajinske čete odprle ogenj na rusko ozemlje. Tako je bila mejna kontrolna točka v Tyotkinu v regiji Kursk obstreljevana s sosednje strani. Po zadnjih ruskih informacijah je bilo to ukrajinsko strelno mesto uničeno.

Ukrajinske oborožene sile so izvedle raketni napad na dve tovorni ladji v Azovskem morju

Oborožene sile Ukrajine so napadle dve ruski tovorni ladji v Azovskem morju. Po razpoložljivih informacijah je do obstreljevanja ladij prišlo iz Mariupola, kot je poročala tiskovna služba mejne službe FSB Ruske federacije.

Po razpoložljivih informacijah so oborožene sile Ukrajine zadeli ruski tovorni ladji “SGV-FLOT” in “SERAPHIM SAROVSKIY”.  Kot poročajo je bilo uporabljeno raketno orožje. Eno od plovil – “SGV-FLOT”, ki je prevažalo naftne derivate, je bilo poškodovano, na krovu je izbruhnil požar, ki so ga hitro pogasili. Eden od mornarjev je bil resno ranjen. Za njegovo Evakuirali so ga z mejnimi čolni FSB Ruske federacije.

Za sam Mariupol še ni natančnih informacij, tiste, ki so na voljo, pa se močno razlikujejo. Vse informacije prihajajo iz družbenih omrežij, razmere v mestu pa komentirajo tako iz DPR kot z ozemelj, ki jih nadzoruje Ukrajina. Po enih informacijah izhode iz mesta blokira ukrajinska nacionalna garda, ki namerava braniti Mariupol “do zadnjega”. Govori tudi o prisotnosti nacionalistov iz “Azova” v mestu. Po drugih virih pa je bataljon Azov pobegnil, v mestu pa so ostali le narodni gardisti.

Operacija v Očakovu in prevzem nadzora nad Severnokrimskim kanalom

Rusija izvaja napade z visokonatančnim orožjem na vojaško infrastrukturo na skoraj celotnem ozemlju Ukrajine. Po zadnjih podatkih prihaja uničenja poveljniških mest in vojaških objektov na obalah Azovskega in Črnega morja. Poročila, ki prihajajo iz Ukrajine, navajajo, da so ruski marinci prevzeli nadzor nad severnokrimskim prekopom.

Spomnimo, da je ukrajinska vlada pred nekaj leti blokirala to vodno arterijo. Voda ni prišla na ozemlje polotoka Krim, kar je Rusija obravnavala kot hudo kršitev humanitarnega prava. 

Medtem poročajo tudi o posebni akciji, ki jo izvajajo v pristanišču mesta Očakov. To pristaniško mesto v regiji Nikolaev se nahaja na bregovih ustja Dnepra, ki se povezuje s Črnim morjem. Pomembno je, da se v zadnjih letih v Očakovem gradi Natov vojaški objekt. V mestu je delovala ameriška vojska – pripadniki inženirskih enot Ameriške mornarice. Ta objekt bodo ruski vojaki verjetno uničili ali pa bo kmalu prešel pod nadzor oboroženih sil Ruske federacije.

Iz Očakova prikazujejo posnetke z oblaki dima. Domneva se, da je to lahko dimna zavesa za prikrivanje delovanja ruske vojske z morja, ali pa je šlo za napad na enega od vojaških objektov.

Vzletno-pristajalne steze ukrajinskih letališč so blokirane s težko opremo, da bi “preprečili pristanek sovražnikovih letal”

Poročila z ozemlja Ukrajine in Donbasa se še naprej vrstijo. Tako poročajo o odločitvi ukrajinskih oblasti in poveljstva, da zaprejo letališča skoraj vseh večjih mest Ukrajine. Po zadnjih podatkih so trenutno zaprta letališča Zaporožje, Harkov, Dnepropetrovsk (Dnipro), letališče Herson pa se pripravlja na zaprtje.

Hkrati je znano, da so vzletno-pristajalne steze letališč v velikih mestih Ukrajine blokirane s težko opremo, vključno z gasilskimi vozili in traktorji. Po besedah ​​vodstva letališč je bilo to storjeno, da bi preprečili morebitni pristanek “sovražnikovih letal z vojaki”.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki