Vučić: Rusko orožje bo znatno povečalo obrambno sposobnost Srbije

by Urednik

KAKO NA RUSKO VOJAŠKO POMOČ GLEDAJO SRBSKE OBLASTI

Srbija potrebuje dobavo ruskega orožja, da bi znatno povečala svoje obrambne zmogljivosti in se izognila tujemu napadu, kakršen se je zgodil leta 1999, ko je državo bombardirala koalicija zahodnih držav, je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić v ekskluzivnem intervjuju za ruski spletni portal Sputnik.

“Čakamo na obisk ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, pa tudi prihod ruskih tankov in izvidniških oklepnih vozil. To je za nas zelo pomembno … . Naša obrambna zmogljivost se bo znatno povečala v enem dnevu, “je dejal Vučić.

Srbija bo v naslednjih mesecih od Rusije v okviru ruskega paketa vojaške pomoči prejela 6 lovcev MiG-29, 30 tankov T-72S in 30 oklepnih izvidniških vozil BRDM-2. Ob tem bo Srbija od Belorusije dobila še 8 lovcev MiG-29 in 2 raketna sistema zračne obrambe buk-M.

“Danes imamo tri ali štiri (operativne) lovce MiG-29 in ni boljših letal za bližinski zračni boj (dog fight). Ko bomo našo vojsko opremili še z radarji in sistemi zračne obrambe, se bodo državljani lahko počutili varne,” je dejal Vučić.

Ob tem je v zvezi z vojaško industrijo še dejal, da na žalost vojne potekajo povsod po svetu in da bodo srbski obrambni proizvajalci v naslednjih 20 letih lahko prodali vse, kar bodo proizvedli.

Bo ruski Kamaz v Srbiji izdeloval (vojaške) tovornjake?

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ruskim novinarjem v intervjuju tudi potrdil, da je Srbija v pogovorih z ruskim proizvajalcem tovornjakov Kamaz. Srbi so dali pobudo, da bi Rusi na srbskih tleh postavili tovarno tovornjakov Kamaz, vendar ruski odgovor še čakajo.

Srbija po Vučićevem mnenju še vedno ni sposobna razviti tovornjakov s pogonom na vsa kolesa in neodvisnim vzmetenjem, kakršne proizvaja Kamaz za potrebe vojske. Zato si Srbija nadvse želi (ruskega) proizvodnega obrata tovrstnih tovornjakov na svojih tleh, zato je Rusom pripravljena tudi plačati in jim ponuditi vse potrebno. Kamaz sicer velja za enajstega največjega svetovnega proizvajalca težkih tovornih vozil in osmega največjega proizvajalca dizelskih motorjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki