Za rusko bojno opremo “ratnik” se zanimajo Irak, Pakistan in Kuvajt

by Urednik

RUSIJA PRIPRAVILA IZVOZNO RAZLIČICO “RATNIK” ZA BOJEVNIKA 21. STOLETJA

Ruska obrambna podjetja so na mednarodnem obrambnem sejmu IDEX 2015, ki poteka med 22. in 26. februarjem v Abu Dhabiju (ZAE), predstavili tudi izvozno različico najmodernejše bojne opreme Ruske vojske, ki so jo poimenovali “ratnik”.

Program ratnik (ruski bojevnik – vojak 21. stoletja) bo Ruska vojska začela uporabljati do konca leta 2015, projekt pa vključuje skupaj 10 podsistemov, kot so novo osebno orožje, učinkovit sklop zaščitne opreme, komunikacijski in navigacijski sistem,… .

Po besedah predstavnika ruskega podjetja Rostec, je mogoče opremo vojaka ratnik prilagoditi potrebam katerim koli potrebam, vključno s potrebami tujih kupcev. Za rusko opremo bojevnika 21. Stoletja se že zanimajo Irak, Pakistan in Kuvajt.

“Irak, Pakistan in Kuvajt so izrazili zanimanje za ruski sistem vojaške opreme ratnik, vendar je je še prezgodaj govoriti o morebitnih naročilih,” je novinarjem v ponedeljek 23. februarja 2015 povedal Dmitry Semizorov, predsednik uprave ruskega Centralnega inštituta za precizni inženiring (TSNIITOCHMASH), med razstavo oborožitvenih sistemov IDEX 2015 v Združenih arabskih emiratih.

Ob tem je Semizirov še napovedal, da bo Ruska vojska začela uporabljati opremo ratnik že do konca leta 2015, da pa je odločitev naročnika, katere enote bodo (prve) dobile novo opremo.

Poleg ruskega projekta opreme in oborožitve bojevnika 21. Stoletja poimenovanega ratnik, potekajo podobni programi tudi v ZDA (Land Warrior), Nemčiji (IDZ), Veliki Britaniji (FIST), Španiji (COMFUT), Franciji (FELIN) in na Švedskem (IMESS).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki