Za strmoglavljeni ruski letali v Sredozemlju usodne težave na letalonosilki

by Urednik

NA JAPONSKEM STRMOGLAVIL ŠE AMERIŠKI LOVEC F/A-18

Ruska letalonosilka Admiral Kuznecov je izgubila svoje drugo palubno letalo v samo treh tednih. Najprej je v morje strmoglavil MiG-29K, za njim še večji in težji Su-33. Obakrat naj bi strmoglavljenje zakrivila tehnična okvara – jeklenice.

Kot poroča italijanska spletna stran The Avionist, spremljajo rusko letalonosilko težave z zaviralno jeklenico že nekaj let. Dvomotorni, kar 18 ton težki palubni lovec Su-33 je bil pred nesrečo že v drugem poskusu pristajanja na palubi letalonosilke, saj prvič zaviralne pletene jeklene vrvi ni zapel. V drugem poskusu jo je, vendar pa se je strgala, pilot se je uspešno katapultiral iz lovca in so ga s helikopterjem rešili, letalo pa je padlo v morje.

Že 14. novembra 2016 v prvih dneh delovanja letalonosilke Admiral Kuznecov v Sredozemlju in palubnih letal nad Sirijo, je med poskusom pristajanja na palubi letalonosilke v morje zgrmel palubni lovec MiG-29K. Ob tej nesreči je letalo poskušalo pristati na palubi v drugo, ker v prvo ni zapelo zaviralne jeklenice. Ko je letelo v bližini, da bi posadka na palubi odpravilo težave, je izgubilo moč (zmanjkalo goriva), pilot se je bil prisiljen katapultirati in so ga rešili, fulcrum pa je treščil v morje. Rusko obrambno ministrstvo je sicer uradno poročalo le, da je MiG-29 strmoglavil zaradi tehnične okvare.

Nesreče na letalonosilki Andrej Kuzencov so kar pogoste, že leta 2009 so ob turški obali na ladji imeli težave z električnim sistemom, ki je povzročil požar v katerem je umrl en član posadke. Prav tako ni zanesljiv pogonski sistem letalonosilke, predvsem imajo težave s parnimi kotli in letalonosilko so kar nekajkrat v pristanišče odvlekli z ladijskimi vlačilci.

Admiral Kuznecov je tako od prihoda v Sredozemlje izgubil že kar 12 odstotkov svojih letalskih zmogljivosti in kakor so stvari krenile, se bodo izgube lahko še povečale.

Strmoglavljajo tudi ameriški lovci: F/A-18 USMC padel na Japonskem

Nesreča lovskega bombnika Letalstva ameriških marincev (USCM) se je zgodila v sredo ob šestih popoldne po lokalnem času. Kot poročajo, se je pilotu uspelo katapultirati, v iskanju pa so se ameriškim marincem pridružili pripadniki japonskih samoobrambnih  letalskih sil. Ameriški F/A-18 je strmoglavil ob obali Pacifika v japonski prefekturi Yamaguchi.

Že v septembru letos pa je v Pacifik strmoglavil ameriški VSTO jurišnik AV-8B harrier,  prav tako iz sestave USMC. Pilot se je uspešno katapultiral in so ga rešili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki