ZAE v Jemen poslali tanke leclerc, oklepnike in več kot 2000 vojakov

by Urednik

ZAČETEK KOPENSKE OFENZIVE NA JEMENSKE UPORNIKE

V ponedeljek, 3. avgusta 2015, je proti jemenski vojaški bazi al-Anad, ki se nahaja 60 km severno od pristaniškega mesta Aden in velja za glavno bazo Hutov na jugu države, krenil konvoj tankov in oklepnih vozil s skoraj 3000 vojaki ZAE ter pripadniki jemenskih milic.

Kopensko vojaško posredovanje oz. napad na Hutske upornike, v katerem je neznano število emiratskih tankov leclerc, oklepnikov M-ATV, RG-31 agrab in BMP-3 prišlo z ladjo v pristanišče Aden iz Združenih arabskih emiratov v nedeljo, bodo koalicijske sile (na čelu s Saudsko Arabijo) izvedle ob podpori zračnih sil. Pri tem naj  bi sodelovala tudi Ameriška vojska z brezpilotnimi letali iz letalske baze v jemenski provinci Lahj.

O izkrcanju glavnih bojnih tankov leclerc, vojska ZAE jih ima skupaj okoli 388, oklepnikov M-ATV (imajo jih okoli 750) in BMP-3 (imajo jih okoli 600) so že v nedeljo poročali na spletnih omrežjih.

Na fotografijah iz Jemna pa je mogoče opaziti tudi oklepna kolesna vozila BAE Land Systems RG-31 agrab 4×4 oborožena z naprednim minometnim sistemom 120mm SRAMS (Super Rapid Advanced Mortar System). Oklepnike od leta 2014 sestavljajo v Združenih arabskih emiratih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki