“Zahodne obveščevalne službe bi ISIS lahko usmerile proti Rusiji”

by Urednik

NEKDANJI RUSKI OBVEŠČEVALEC O VLOGI ISIS-A ZA RUSIJO

Vse večji vpliv skrajnežev Islamske države predstavlja grožnjo za varnost Rusije, ob tem pa obstaja možnost, da te skrajneže podpirajo zahodne varnostne službe, je dejal upokojeni ruski general Nikolai Pushkarev, ki je bil prej zaposlen v Glavnem obveščevalnem direktoratu (GRU – Glavnoje Razvedivatelnoje upravljenje) Ruske vojske.

“Obstajajo grožnje. Skrajneži uporabljajo islam za politično destabilizacijo številnih držav. Ti dogodki ne bodo pripeljale do dobrih rezultatov. Izjavili so, da bodo napadli Ameriko,” je dejal Pushkarev za RIA Novosti.

“Vendar pa obstajajo tudi razlogi za domnevo, da ameriške in britanske obveščevalne službe lahko podpirajo islamske skrajneže, da bi ti ogrozili ozemeljske celovitosti Rusije.”

“Vodstvo teh gibanj je lahko pod vplivom zastopnikov zveze Nato. Kar se tiče udeležbe Rusije v teh dogodkih, ne bi smelo biti neposrednega poseganja. V Rusiji namreč živi veliko muslimanov, neposredna intervencija pa lahko privede do nezaželenih posledic,”je  izjavil Pushkarev.

Rusija naj bi pomagala z “ne-vojaškimi, diplomatskimi sredstvi, po možnosti ekonomskimi,” je zaključil Pushkarev, ki poudarja, da “Rusijo zanima preživetje režima sirskega predsednika Bašarja al-Assad, saj ima zelo dobre odnose s Sirijo.”

Islamska država (ISIS) je skupina sunitskih skrajnežev, ki so se kot sirski uporniki bojevali proti sirski vladi verjetno že od leta 2012. V juniju 2014 je ISIS začel ofenzivo v Iraku, zasedel velika območja tako v Iraku kot Siriji in napovedal vzpostavitev islamskega kalifata na ozemljih pod svojim nadzorom.

Združene države Amerike in številne zaveznice izvajajo zračne napade na položaje ISIS-a v Iraku vse od avgusta 2014, v septembru pa je koalicija je začela izvaja napade na IS tudi v Siriji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Zemljevid Sirije in Iraka z območji letalskih napadov na ISIS

Povezani članki