Zamuda in podražitev pri dobavah novih podmornic za Švedsko

by Urednik

VISOK PORAST STROŠKOV ZA DOBAVO NOVIH PODMORNIC RAZREDA A26

Švedska je s proizvajalcem podmornic Saab podpisala aneks h pogodbi o dobavi dveh podmornic razreda A26, naročili so ju leta 2015, ki predvideva povečanje stroškov za približno 6,4 milijarde kron oziroma dobrih 600 milijonov dolarjev.

Novica o zamudi se je pojavila po tem, ko je švedska Uprava za obrambne materiale (FMV) podpisala dodatni sporazum s proizvajalcem podmornic Saab, v okviru katerega so se stroški dobave obeh podmornic povečali z 8,6 milijarde SEK (1 milijarda USD) na približno 14 milijard SEK (1,6 milijarde USD). Podmornici naj bi bili dostavljeni šele leta 2028 ali 2029. Po navedbah FMV je eden od razlogov dodatnih pogajanj dodatna oprema, kot sta prikrita tehnologija in torpeda.

Obrambni minister Peter Hultqvist je zagotovil, da je projekt izrednega pomena in ga je treba nadaljevati kljub povečanju stroškov in zamudam, saj nima realnih alternativ. Po Hulqvistu bodo povečanje stroškov pokrili iz obrambnega proračuna, dogovorjenega leta 2020, pri tema pa ne bodo ovirali drugih vej vojske.

Leta 2015 se je švedski parlament odločil, da bo močno okrepil narodno obrambo države in njene operativne zmogljivosti, da vzdrži oborožen napad. Odločitev je bila sprejeta po dolgem času varčevanja, med drugim tudi pri oskrbi osebja in opremi. Po koncu hladne vojne je Švedska vojska doživela obsežno prestrukturiranje, ki se je osredotočilo na mednarodna prizadevanja in ne na sposobnost obrambe Švedske, kar si zdaj oblasti prizadevajo spremeniti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki