Zasebno letalsko podjetje naj bi od Izraela kupilo lovce F-16

by Urednik

“HRVAŠKE” LOVCE F-16 BO KUPILO ZASEBNO PODJETJE

Kanadsko podjetje Top Aces, ki upravlja floto zasebnih taktičnih bojnih letal za urjenje zahodnih letalskih sil, naj bi od Izraela kupovalo lovce F-16 fighting falcon. Dogovarjajo se za nakup 29 lovcev F-16, ki so jih uporabljale Izraelske letalske sile, posel sta že odobrila ameriško zunanje ministrstvo in izraelska vlada.

Predstavniki kanadskega podjetja Top Aces so že potrdili informacije, da želi podjetje kupiti več lovskih letal 4. generacije in je že prejelo dovoljenje za nakup ter uvoz do 29 letal F-16 iz nerazkrite države.

“F-16 je resnično naša letalska platforma za rast v prihodnosti, zlasti za napredno usposabljanje pilotov,” je dejal Paul Bouchard, predsednik in izvršni direktor. »To je najbolj množično bojno letalo v zahodnem svetu, izbrano zaradi njegovih zmogljivosti. Je reaktivno bojno letalo četrte generacije, z vidika arhitekture letala ga je zato mogoče opremiti in konfigurirati na veliko različnih načinov. . . . Je tudi prilagodljivo, doslej pa je bilo izdelanih več kot 4.000 F-16, ki so še vedno v serijski proizvodnji in tako deležni odlične tehnične podpore. “

Če bo kanadsko podjetje z Izraelom sklenilo posel za nakup lovcev F-16, jih bodo dodali trenutni floti letal Dornier alpha jet (nemško-francoski šolski dvomotorni reaktivni dvosed) in Douglas A-4 skyhawks (jurišnik).

Številni vojaški analitiki menijo, da so bili prav ti lovci sicer sprva namenjeni Hrvaški, potem ko se je naša južna soseda pred dobrim letom že odločila za nakup nadgrajenih izraelskih lovcev F-16 barak, vendar so ZDA, ki so s svojo ponudbo izpadle iz posla, vložile veto na prodajo, saj gre za ameriško tehnologijo. Prav prefinjena izraelska elektronika in radarski sistemi so bili ključnega pomena pri odločitvi Hrvaške, da F-16 kupi od Izraela namesto od ZDA ali Grčije, ki sta prav tako poslali ponudbo.

Pripravil: A. Knific, foto: Izraelske letalske sile

Povezani članki