ZDA Afganistanu dostavile še tri helikopterje UH-60 black hawk

by Urednik

AMERIŠKI BLACK HAWK-I MENJAJO RUSKE HELIKOPTERJE MI-17

ZDA so Afganistanski vojski priskrbele dodatne tri helikopterje UH-60 black hawk, je sporočil general Ajmal Omar Shinwari, tiskovni predstavnik Afganistanskih obrambnih in varnostnih sil.

“V skladu z zavezami, sprejetimi med nedavnimi predsedniškim obiskom v Združenih državah Amerike, so junaškim Afganistanskim letalskim silam iz ZDA dostavili tri nove helikopterje UH-60 black hawk,” je tvitnil Shinwari.

Pred tem je afganistanski svetovalec za nacionalno varnost Hamdullah Moheb na tiskovni konferenci dejal, da bodo ZDA v bližnjih prihodnostih Afganistanskih letalskih silam priskrbele dodatne helikopterje UH-60 black hawk. Moheb je še dodal, da se bodo prihodnje bojne helikopterje razporedili po vsej državi in bodo sedanje težave lahko reševali uspešneje z uporabo novih letalskih tehnologij.

Afganistan je sicer že leta 2017 sprejel odločitev o prehodu z ruskih na ameriške helikopterje, predvsem zaradi težav z dobavo rezervnih delov in vzdrževanjem, kot tudi zaradi stalnih diplomatskih težav med ZDA, Afganistanskimi letalskimi silami in Rusijo.

Posledično je bilo odločeno, da se afganistanski helikopterji Mi-17, v floti jih imajo okoli 95, nadomestijo s prenovljenimi ameriškimi helikopterji UH-60 black hawk. Afganistansko obrambno ministrstvo si je zadalo cilj pridobiti 159 rabljenih ameriških helikopterjev UH-60 black hawk, ki bi jih nato postopno posodobili.

Po načrtih naj bi se dobave začele že leta 2019, ko naj bi v Afganistan prispelo 30 helikopterjev in tako tudi vsako naslednje leto, vendar pa je tudi pri teh dobavah (najverjetneje zaradi finančnih sredstev) prišlo do zamud – tako naj bi imele Afganistanske letalske sile le okoli 20 black hawkov.

Težave z ameriškimi helikopterji pa imajo tudi letalski tehniki in piloti, ki so vajeni sovjetskih letalnikov. Podobna zgodba je tudi z afganistansko nabavo brazilskih turbopropelerskih jurišnih letal A-29 super tucano. Tudi pri teh so načrtovali nakup okoli 150 letal, vendar se po informacijah dobro obveščenih analitikov večine od prejetih (govori se o številki okoli 20 letal) ne uporabljajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki