ZDA bodo Iraku prodale 5.000 raket AGM-114 hellfire (zrak-zemlja)

by Urednik

AMERIČANI OBOROŽUJEJO IRAČANE ZA BOJ Z ISIS-OM

Irak se že se od začetka spopadov s pripadniki teroristične militantne skupine ISIS zanima za nakup novih izstrelkov zrak-zemlja AGM-114 hellfire, potem ko jim jih je zmanjkalo že po manj kot mesecu dni v sredini junija.

Iraška vojska bo tako dobila 5000 raket AGM-114K/N/R hellfire, prodajo je pred kratkim odobril ameriški State Department (zunanje ministrstvo), v vrednosti 700 milijonov USD. Rakete hellfire, dobavilo jih bo podjetje Lockheed Martin, bodo Iraške letalske sile uporabljale za zaustavitev pripadnikov ISIS-a. V ta namen imajo dve civilni letali Cessna 208 grand caravan predelani v vojaški različici AC-208 combat caravan, ki sta opremljeni z raketami hellfire.

Poleg tega pa naj bi se ZDA in Irak tudi že dogovarjala za podaljšanje pogodbe za novo petletno logistično podporo za iraške helikopterje Bell 407 (okoli 30), Bell OH-58C kiowa (9 na posoji od ZDA) in Bell UH-1 huey II (15) v vrednosti 500 milijonov USD.

Irak upa, da bo z nakupom raket AGM-114 hellfire okrepil varnost v državi in izboljšal zmogljivosti varnostnih sil v operacijah proti skrajnim sunitskim upornikom (ISIS), ki jim povzročajo velike težave. Glavni pogodbeni partner v tem poslu z Irakom bo Lockheed Martin Corporation iz Bethesda v zvezni državi Maryland.

AGM-114 hellfire je protioklepni raketni izstrelek zrak-zemlja (ASM), ki so ga razvili primarno za protioklepni boj. V začetni razvojni fazi so ga označili s helikopterskim izstrelkom vrste izstreli-pozabi (Helicopter Launched, Fire and Forget Missile), od tod tudi akronim hellfire. Izstrelek je zelo natančen, izstreljuje pa se ga lahko tako s helikopterjev, letal (tudi brezpilotnih), ladij in s kopenskih platform. Rakete hellfire uporablja več kot 20 držav v svetu.

AGM-114 hellfire

Tip:                       raketa zrak-zemlja in zemlja-zemlja (površina-površina)

Začetek razvoja:  1974

V uporabi:             od leta 1984

Proizvajalec:         Lockheed Martin

Cena:                    111.000 USD

Tehnični podatki AGM-114 hellfire:

masa:                    45 – 49 kg

dolžina:                 163 cm

premer:                 17,8 cm

bojna glava:           protioklepna, kumulativna in fragmentacijska

raketni pogon:        trdo gorivo

operativni doseg:   500 do 8000n m

hitrost:                    1591 km/h

vodenje:                  polaktivno lasersko, milimetrski radar

izstreliščna platforma:    letala, helikopterji, UAV, trinožni podstavek, ladja, kopenska vozila

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto: USAF

SORODNE NOVICE:

Iraku zmanjkalo raket hellfire za boj proti ISIS-u

Iraški vojski je v boju proti pripadnikom ISIS-a zmanjkalo protioklepnih raket AGM-114 hellfire že v začetku prejšnjega tedna, kljub informacijam, da naj bi ZDA že poslale nove.

ISIS krepi svoje delovanje (z denarjem od nafte)

Sunitska militantna skupina ISIS krepi svoje delovanje, tako v Siriji in Iraku, medtem ko ves svet gleda v drugam, pri tem pa z nadzorom nad naftnimi nahajališči financirajo spopade.

Povezani članki