ISIS krepi svoje delovanje (z denarjem od nafte)

by Urednik

SUNITSKI SKRAJNEŽI NAPREDUJEJO TAKO V SIRIJI KOT IRAKU

Sunitska militantna skupina ISIS krepi svoje delovanje, medtem ko ves svet gleda v drugo smer, je dejala vojaška strokovnjakinja Janine Davidson na zasedanju neodvisnega Sveta za zunanje odnose (Council on Foreign Relations) iz New Yorka. Davidsonova je s tem namignila na dogajanja v Ukrajini in Izraelu, medtem pa se ISIS bogati z nafto in napreduje na bojišču.

“Samooklicani kalifat (nasledniki preroka Mohameda)  je podvojila svoja prizadevanja v Siriji in sprožil vrsto ofenziv, tako da zdaj nadzorujejo že okoli 35 odstotkov Sirije in skoraj vsa nahajališča nafte in plina v državi. Tumor raste, “je dejala Davidsonova.

Skrajni borci sunitske militantne skupine ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria) imajo v svojih rokah večji del Iraka, destabilizirali so Sirijo, nekateri zahodni strokovnjaki pa že namigujejo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo napadli  tudi Libanon, Jordanijo in morda celo Izrael. Naj spomnimo, da so sunitski borci pred približno mesecem dni predstavili petletni načrt zavzetja tako celotnega Bližnjega vzhoda, severne Afrike, Indije, kakor tudi  večino Južne Evrope (z izjemo Italije – Vatikan).

“Skupina zdaj nadzoruje količino virov in ozemlje, ki je največja v zgodovini ekstremističnih organizacij. To lahko ogrozi njene sosede na več frontah, kar kaže na veliko večjo vojaško učinkovitost od pričakovanj številnih opazovalcev.”

Petletni načrt sunitske militantne skupine ISIS

Petletni načrt zavzetja ozemlja sunitske militantne skupine ISIS

Skrajneži iz islamske države, ki je znana tudi kot ISIS in ISIL, zdaj nadzorujejo naftna polja v Iraku in Siriji in prodajajo tako surovo nafto kot bencin za financiranje vstaje proti Damasku in Bagdadu ter razširiti “kalifata” po vsej regiji.

Skupine rekrutira tudi borce iz tujine, kar 3.000 pripadnikov ISIS-a naj bi imelo zahodni potni list, in že uporablja številno v ZDA narejeno orožje (tanke, vozila, helikopterje), ki so ga zasegli med napadi na Iraško vojsko.

Ne Sirska ne Iraška vojska nista uspeli rešiti islamsko državo pred sunitskimi militantnimi skupinami, ki sedaj že ustanavljajo svoje območne oblasti, svoje šolstvo, na drugi strani pa opravljajo javne usmrtitve kot obliko kazenskega postopka (brez sodišč).

“ISIS dosega napredek pri upravljanju, čeprav se njegova oblika vladavine lahko izkaže za preveč kruto za skupnosti, ki jih želi prevzeti,” je dejala Davidsonova in dodala, da bi to lahko privedlo do množičnega sektaškega spopada.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

ISIS zasegel 52 iraških havbic M198

Pripadniki teroristične militantne skupine ISIS so med spopadi zasegli 52 havbic M198 155mm Iraške vojske in uničili konvoj tankov M1A1 abrams in oklepnikov M113.

Militantna skupina ISIS v Iraku zasegla 40 kilogramov urana

Pripadniki militantne skupine ISIS so v Iraku prevzeli nadzor nad 40 kilogramov urana, ki je bil shranjen na univerzi v Mosulu, iz katerega lahko izdelajo “umazane bombe”.

Povezani članki