ZDA bodo upokojile vsa brezpilotna letala MQ-1 predator

by Urednik

BREZPILOTNA BOJNA LETALA MQ-1 BODO ZAMENJALI NOVEJŠI MQ-9

Ameriške letalske sile (USAF) nameravajo ob koncu leta 2017 upokojiti brezpilotna bojna letala MQ-1 predator, ki jih bodo zamenjali s sodobnejšimi, hitrejšimi in bolje oboroženimi brezpilotniki MQ-9 reaper.

Konec februarja 2017 so na slovesnosti v vojaški letalski bazi Holloman v Novi Mehiki v 49. letalskem polku USAF kot prvi upokojili še zadnje brezpilotno letalo MQ-1 predator iz njihove flote. Celotno floto brezpilotnikov MQ-1 so nadomestili z brezpilotnimi bojnimi letali MQ-9 reaper. Slednji letijo z višjo hitrostjo, so opremljeni s senzorji z višjo ločljivostjo in lahko prenašajo več bojnega tovora.

49. letalski polk je prvi v Ameriških letalskih silah, ki je prenehal uporabljati brezpilotna letala MQ-1, preostali bojni in izvidniški letalski polki pa bodo to storili do konca leta 2017 oz. v začetku leta 2018, potem ko so letalo uporabljali več kot 25 let. Danes USAF po vsem svetu še vedno uporablja okoli 100 letanikov MQ-1 in RQ-1 (od skupaj izdelanih 360), ki so skupno v zraku več kot 1.200 ur dnevno.

MQ-1 predator je daljinsko pilotiran letalnik (RPA – remotely piloted aircraft), ki so ga Ameriške letalske sile v začetku 1990-ih uporabljale predvsem kot RQ-1 za izvidniške naloge. Predator je postal znan kot MQ-1, ko je bila prirejen za nošenje in uporabo raket AGM-114 hellfire. Od takrat so MQ-1 uporabljali v bojih v Bosni, Srbiji, Afganistanu, Iraku, Afriki, Siriji in drugod po svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum, Dvidshub

Povezani članki