ZDA in Francija se zanimata za ruska amfibijska letala Be-200

by Urednik

AMFIBIJSKO LETALO Be-200 ZA GAŠENJE POŽAROV IN REŠEVALNE MISIJE

ZDA in Francija sta zainteresirani za nakup ruskih amfibijskih letal Beriev Be-200 altair, ki so namenjena gašenju požarov, pomorskemu iskanju in reševanju, patruljiranju in prevozu potnikov ali tovora. Francija se zanima za 20 letal Be-200, ZDA pa za 10 teh specializiranih letal, ki jih ruski proizvajalec Beriev iz Irkutska v zadnji letih pogosto predstavlja na mednarodnih letalskih razstavah.

Amfibijska letala Beriev Be-200, ki lahko pristanejo tudi na vodni gladini, uporablja poleg Ruskega ministrstva za izredne razmere še Azerbajdžan, naročila zanje pa naj bi prejeli tudi iz Grčije, Španije, Portugalske in Bolgarije.

Letalo spada v razred “letečih čolnov” (flying boats) in nima konkurence v svetu, saj lahko zajame do 12 ton vode in tudi s takim tovorom leti s hitrostjo do 700 kilometrov na uro. Ruski testni pilot Eugene Yurasova pravi, da je to letalo izredno stabilno, lahko za upravljanje in udobno, kar je pomembno za polete na dolge razdalje. Ob tem je dodal, da se Be-200 dobro odziva tako v zraku kot na vodi,  kar je še kako pomembno pri gašenju požarov, saj se rezervoarji polnijo med plutjem na vodni gladini.

Ruska vojska naročila 6 amfibijskih letal BE-200

Rusko ministrstvo za obrambo je maja 2013 podpisalo pogodbo z letalskim proizvajalcem Beriev za nakup šestih amfibijskih letal Beriev Be-200, so takrat sporočili iz ruske Združene letalske korporacije (UAC). Vrednost pogodbe je 8,4 milijarde rubljev oziroma 268 milijonov USD.

Prvi naročeni letali bosta osnovna modela Be-200ChS, namenjenega gašenju požarov, medtem ko bodo preostala štiri letala model Be-200PS brez opreme za gašenje požarov.

To je bil prvi nakup letal Be-200 s strani Ruske vojske, ki naj bi v letu 2016 naročila še 16 tovrstnih letal (12 v različici Be-200ChS). Trenutno ima Rusko ministrstvo za izredne razmere v svoji floti pet amfibijskih letal Beriev Be-200 namenjenih gašenju požarov, naročili pa so še dodatnih 10 letal. Eno letalo ima tudi Azerbajdžan.

Letala Be-200ChS pomagajo gasiti požare v Sredozemlju

Letala Be-200ChS od leta 2004 pogosto najemajo Sredozemske države – Italija (Sicilija), Grčija, Portugalska, kot tudi Indonezija, za gašenje požarov, kjer so se zelo izkazali, predvsem z velikim rezervoarjem za vodo.

Beriev Be-200 altair (rusko: Бериев Бе-200) je večnamensko amfibijsko letalo ki ga je zasnovalo letalsko podjetje Beriev iz Irkutska. Prvi polet so z njim opravili leta 1998, javnosti pa predstavili leta 2003. Namenjeno je za gašenje požarov, iskanje in reševanje, pomorsko patruljiranje in prevozu tovora ter potnikov. Zmogljivost letala Be-200 je transportirati 12 ton (12.000 litrov) vode oziroma prepeljati do 72 potnikov.

Pripravil: A.K., foto: Military Photos

VIDEO spodaj: Gašenje amfibijskega letala Beriev Be-200ChS na Portugalskem

Povezani članki