ZDA namenjajo Ukrajini za še dodatnih 75 milijonov USD vojaške pomoči

by Urednik

SEPARATISTI NA LETALIŠČU V DONECKU ZASEGLI OROŽJE AMERIŠKEGA IZVORA

ZDA bodo Ukrajini v letu 2015 namenile za 75 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči za Ukrajinsko vojsko, vendar še naprej v obliki neubojne opreme. Pro-ruski separatisti pa pravijo, da so na letališču v Donecku našli ameriške jurišne puške M-16A5 in večje količine razstreliva z veliko rušilno močjo.

“Verjetno Združene države zagotavljajo večjo podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in njeni obrambi kot druge države. Predvideli smo 119 milijonov USD pomoči za ukrajinski obrambni sektor (v letu 2014, op.a.), kongres pa je zdaj dodelil še 75 milijonov dolarjev dodatne podpore za obrambni sektor kot del evropske pobude za podporo,” je v torek 20. januarja 2015 novinarjem dejal ameriški veleposlanik Geoffrey Pyatt.

Ameriški veleposlanik v Ukrajini je poudaril, da ZDA dajejo Ukrajini le pomoč v obliki neubojne opreme, da bi lahko razvili  lastne obrambne zmogljivosti, saj menijo, da je reforme Ukrajinske vojske bolj pomembna za ukrajinsko varnost kot pa podpora pri oboroževanju.

Ob tem so ZDA že minuli teden napovedale jamstvo za milijardo dolarjev ukrajinskih posojil vse do julija 2015, ameriški kongres pa že razmišlja o dodatnem jamstvu za milijardo dolarjev, če bodo v Kijevu sledili načrtom reforme.

Separatisti na letališču v Donecku našli ameriško orožje in razstrelivo

Višji poveljnik vojske samooklicane separatistične Ljudske republike Doneck Eduard Basurin pa je v ponedeljek 19. januarja 2015 izjavil, da so na delu letališča v Donecku, ki ga je prej zasedala Ukrajinska vojska, našli orožje ameriških proizvajalcev. Proruski separasti so na letališču našli ameriške jurišne puške M16-A5 (le nekaj let stara različica za ameriške marince), granate, sisteme za komunikacijo in drugo strelno orožje, kakor tudi večje količine razstreliva z veliko rušilno močjo (VIDEO spodaj).

Po besedah Basurina so našli tako količino eksploziva, ki bi ob istočasni eksploziji izravnala cel Doneck. Inženirske enote vojske separatistov se že trudijo z nevtralizacijo eksploziva.

Prejšnji teden je obrambo ministrstvo Ljudske republike Doneck sporočilo, da so pripadniki Ukrajinske vojske zapustili položaje na letališču Doneck. Kasneje so naleteli na majhne skupine ukrajinskih vojakov v bližini letališča, vendar so jim dovolili oditi, da bi se izognili žrtvam. Predstavnik ukrajinskih sil je zanikal informacije o umiku. Vodja Ljudske republike Doneck  Alexander Zakharchenko je po zavzetju letališča na tiskovni konferenci dejal, da so na letališču našli puške M16 izdelane v ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Zaseg orožja na letališču v Donecku

Povezani članki