ZDA odobrile prodajo lovcev F-16 Bolgariji

by Urednik

BODO BOLGARSKA LETALA SU-25 IN MIG-29 NAPOTENA V UKRAJINO?

Ameriško zunanje ministrstvo je odobrilo morebitno prodajo lovcev F-16C/D block 70 Bolgariji za ocenjeno vrednost 1,673 milijarde dolarjev. Bolgarija je poslala prošnjo za odobritev nakupa dodatnih štirih enosedežnih letal F-16C block 70 in štirih dvosedežnih letal F-16D block 70.

V potencialno prodajo bi bili vključeni tudi motorji, radarski sistem z aktivno fazno rešetko AN/APG-83 (AESA), napredne rakete zrak-zrak srednjega dosega AIM-120C-7/C-8 (AMRAAM), bombe GBU-39/B, topovi M61A1 vulcan, rakete AIM-9X block II in obese za bombe GBU-38 ali GBU-54, kot tudi druge bombe.

Bolgarija ima v skladu s pogodbo iz leta 2019 že naročenih 8 letal F-16. Letala so bila načrtovana za dobavo v letih 2023 in 2024, vendar je to zdaj odloženo za dve leti, je že pred časom sporočil bolgarski premier Kiril Petkov, proizvajalec pa zamude opravičuje z motnjami dobavne verige zaradi COVID-19.

Ob tem je potrebno omeniti, da imajo Bolgarske letalske sile v svoji oborožitvi 8 nadgrajenih jurišnih letal Su-25 in 11 lovcev MiG-29, ki bi jih lahko potencialno dobavili Ukrajini za spopade z Rusko vojsko. Odobritev ameriškega zunanjega ministrstva za bolgarski nakup dodatnih lovcev F-16 prihaja ravno v času, ko Natovo zavezništvo išče načine, kako bi Ukrajini priskrbelo čim več združljivih obrambnih sistemov, ki bi ji pomagali pri obrambi pred rusko invazijo.

Čeprav ni potrjeno, bi lahko bili dodatni F-16 del načrtov za prenos ustreznih lovskih letal v Ukrajino. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je 4. aprila 2022 izjavil, da prodaje, ki je običajno večletni proces, ne gre pripisati prizadevanjem v zvezi z Ukrajino. Več podrobnosti ni navedel.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki