ZDA pošiljajo v Romunijo jurišna letala A-10 thunderbolt II

by Urednik

ZDA KREPI VOJAŠKO NAVZOČNOST V BLIŽINI RUSIJE

ZDA bodo v začetku aprila 2015 v Romuniji namestile 12 jurišnih letal Fairchild Republic A-10 thunderbolt II kot del varnostnih prizadevanj za preprečevanje ruske agresije v Ukrajini.

Ameriške letalske sile so v Romunijo napotile 12 letal  A-10 thunderbolt II in več kot 200 pripadnikov 354. ekspedicijsko-lovske eskadrilje, ki je nastanjena v letalski bazi Spangdahlem v Nemčiji. Vsa ameriška letala A-10, vojaško osebje in oprema bodo prispeli v vojaško bazo Campia Turzii tekom velikonočnega konca tedna. V Romuniji bodo “uničevalci tankov” A-10 razporejeni najmanj 90 dni, uporabljali pa jih bodo tudi za izvedbo različnih usposabljanj na območju vzhodne Evrope, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona James Brindle. To je tudi prva namestitev teh letal v Romuniji.

“Enota bo sodelovala pri skupnih vojaških usposabljanjih z našimi zavezniki iz zveze Nato, njen namen je namreč tudi krepitev interoperabilnosti in izkazuje zavezanost ZDA k varnosti in stabilnosti v Evropi,” je pojasnil Brindle.

Poteza je zanimiva tudi zato, ker se v ameriškem kongresu, Pentagonu in Ameriških letalskih silah (USAF) prav v tem času odvijajo žgoče debate o tem, da bi letala A-10 warthlog upokojili in tako privarčevali vsaj 4 milijarde dolarjev letno. Nekateri zagovorniki upokojitve A-10 pravijo, da to letalo ni edino v Ameriški vojski za zagotavljanje tesne zračne podpore, čeprav je zelo uspešno in vzdržljivo. Upajo namreč, da bodo z upokojitvijo celotne flote do leta 2019 veliko privarčevali in s tem bi lahko več vlagali tudi v nove nevidne lovce F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki