ZDA predložile tajne podatke o sestreljenem malezijskem letalu na letu MH17

by Urednik

OSTANKI SESTRELJENEGA LETALA B 777 ŽE NA NIZOZEMSKEM

Pomočnica sekretarja ameriškega ministrstva za evropske in evrazijske zadeve članic Victoria Nuland je v sredo 17. decembra 2014 sporočila, da so ZDA vse informacije o sestrelitvi malezijskega potniškega letala Boeing 777 med poletom MH17 predale nizozemskim preiskovalcem in Mednarodni organizaciji za civilno letalstvo (ICAO).

“Predali smo vse naše informacije, vključno z našimi tajnimi podatki tako Nizozemcem, ki preiskujejo sestrelitev, kot tudi ICAO … zato so vse obtožbe, da tega nismo storili neresnične,” je dejala Victoria Nuland.

Rekla je, da je po strmoglavljenju letala Malaysia Airlines Boeing 777 na poletu MH17 dne 17. julija 2014 v vzhodni Ukrajini, v katerem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, ameriški državni sekretar John Kerry podal preiskovalcem podroben opis, kako Združene države vidijo vzroke za strmoglavljenje.

Nulandova je dodala, da so Nizozemci zaprosili Washington, da razkrije nekaj tajnih podatkov o tem dogodku. “Mislim, da bomo lahko pomagali pri tem,” je dejala.  Ob tem je tudi poudarila, da so ZDA zelo jasne v javnih in zasebnih pogovorih z Rusijo v zvezi s tem kaj Rusi vedo, vendar pa je vprašanje, če je Moskva resnično delila vse svoje podatke s preiskovalci.

“Spodbujamo tako nizozemske preiskovalce kot ICAO, da pridobijo informacije iz Rusije, od koder je prišlo do veliko “funky” teorij, ki se pojavljajo v ruski javnosti,”je sklenila Victoria Nuland.

Predhodno poročilo o nesreči je razkrilo, da se je malezijsko potniško letalo razletelo že v zraku, potem ko ga je v trup zadelo večje število visoko-energijskih predmetov (nabojev, izstrelkov,…).

Razbitine malezijskega letala Boeing 777 so v začetku decembra 2014 prispele v vojaško letalsko oporišče na Nizozemskem, kjer bodo poskusili narediti rekonstrukcijo sestreljenega letala. Nizozemski preiskovalci nesreče upajo, da bo rekonstrukcija razkrila, kaj točno je povzročilo strmoglavljenje. Ostanke letala so v Ukrajini najprej naložili na vlak, nato pa so jih po Nizozemski prepeljali na tovornjakih.

Ukrajina za strmoglavljenje letala še vedno obtožuje pro-ruske upornike v vzhodni Ukrajini, ki naj bi na letalo izstrelili več izstrelkov, medtem ko lokalni voditelji militantnih skupin sporočajo, da niso imeli orožja, ki bi lahko doseglo letalo, ki leti na nadmorski višini nad 10.000 metrov. Rusija in pro-ruski separatisti v Ukrajini pa so že večkrat obtožili Ukrajinsko vojsko in njena letala, ki naj bi sestrelila malezijsko letalo.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki