ZDA pregnale Iran iz spopada za iraško mesto Tikrit

by Urednik

AMERIŠKA LETALA PRVIČ NAPADLA CILJE ISLAMSKE DRŽAVE V TIKRITU

Več kot 20.000 borcev z iranskim orožjem podprtih šiitskih milic se je moralo po treh tednov umakniti iz spopada za iraško mesto Tikrit, potem ko so to zahtevale ZDA kot predpogoj za letalsko posredovanje. Ameriška vojaška letala so se namreč v sredo 25. marca 2015 prvič vključila v spopade za mesto Tikrit in v le eni noči izvedla 17 zračnih napadov na cilje Islamske države. Kot trdijo ameriški mediji, so se Iračani za pomoč obrnili spet na Ameriško vojsko, potem ko naj pomoč iranskih vojaških strokovnjakov ne bi obrodila sadov.

Potem ko je Iran v začetku marca 2015 tudi javno prevzel vodilno vlogo v iraškem kopenskem boju proti Islamski državi (ISIS) pri ofenzivi na zasedeni Tikrit, je direktorja ameriške agencije CIA Johna Brennana pred dnevi zaskrbelo, da lahko vmešavanje Irana predstavlja veliko grožnjo za protiteroristična prizadevanja ZDA. Američani so se pri tem očitno ustrašili iranskega vpliva in njihove uspešnosti – sploh prihoda uspešnega iranskega generala Qassema Soleimanija, ki je postal sinonim za peščico zmag v na severu pripisanim iraškim kopenskim silam. Brennan je dejal, da bi prihod Suleimani ja in Irancev lahko destabiliziral Irak še bolj, ko bo Islamska država poražena.

Brennan je imenoval generala Soleimanija za “zelo agresivnega in aktivnega” in je izrazil bojazen, da bi lahko on in iranska vlada oblikovala tesne vezi z Irakom, z namenom da bi se obrnili proti sunitom in Kurdom na severu Iraka. Ob tem je dodal, da jim ZDA ne bo pustila, da odigrajo to vlogo in zaključil, da Irana zdaj ne upoštevajo kot zaveznika v Iraku.

Začetek zračnih napadov Vojnega letalstva ZDA na položaje Islamske države (ISIS) v iraškem mestu Tikrit je prekinil intenzivno geopolitično dramo, ki se je začela pred tremi tedni, ko iraška vlada ni prosila ZDA za pomoč pri ofenzivi. Iračani so se takrat za podporo obrnili na sosednji Iran, katerega šiitski režim je močan zaveznik šiitskega vodstva v Bagdadu. Iranska vojska je tako prispevala številne oborožitvene sisteme (tanke, havbice, oklepnike) za šiitske milice, kot tudi iranske vojaške strokovnjake, ki so vse do srede 25. marca 2015 vodili ofenzivo na Tikrit. Po podatkih Američanov, naj bi bile šiitske milice v tem spopadu z Islamsko državo celo številčnejše in bolje oborožene od Iraške vojske.

Vendar pa naj ofenziva na Tikrit ne bi potekala dovolj hitro, zato so se Iračani ponovno obrnili na pomoč k ZDA, ki pa je zahtevala, da Iraška vojska vodi kopensko ofenzivo, tako naj bi namreč vedeli, kje se nahajajo zavezniške enote in ne bi prišlo do prijateljskega ognja. Po drugi strani pa je to pomenilo, da so se morale šiitske milice umakniti, s tem pa tudi iransko orožje in iranski poveljniki. V ameriških medijih so se že pojavili zapisi, da so morali Iranci s sklonjenimi glavami zapustiti bojišče, kot tudi da je napredovanje v spopadu za Tikrit zelo hitro, odkar so ameriška letala bombardirala položaje ISIS-a – zgradbe, mostove, kontrolne točke, poveljniške in nadzorne objekte.

Zanimive so tudi izjave poveljnikov šiitskih milic v Tikritu, ki pravijo, da “niso prosili za zračno posredovanje in nimajo neposrednega stika z Američani.” Razložili so, da je iraški premier Haidar al-Abadi prosil ZDA za pomoč in da bodo spoštovali njegovo odločitev. Nekatere šiitske skupine pa so se uprle odločitvi iraških in ameriških oblasti in napovedujejo, da se v znak protesta ne bodo umaknili.

“Sporočili smo, da bomo prekinili naše delovanje, vendar ne bomo sprejeli, da iraška vlada daje zmago Američanom na zlatem pladnju,” je dejal tiskovni predstavnik šiitske Ljudske fronte mobilizacija Naim al-Obaidi. “Nobene potrebe ni za ameriške zračne napade zdaj, kot smo osvobodili že 90% Tikrita. Mi ne bomo pustili, da Američani prevzamejo zasluge za delo, ko bi osvobodili preostalih 10% mesta.” Po podatkih šiitskih milic je v Tikritu le še 500-750 pripadnikov Islamske države. Naj spomnimo, da so iranski poveljniki napovedali počasno osvobajanje Tikrita, s čimer naj bi želeli preprečiti uničenje celotnega mesta in omogočiti umik civilistov.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF, Military Photos

SORODNE NOVICE:

IRAK: “Prerok Mohamed ukazal umik ISIS-a iz mesta Mosul”

Pripadniki Islamske države (ISIS) naj bi se po naročilu njihovega voditelja Abu Bakr al-Baghdadija že pripravljali na umik brez boja iz province Mosul, Iraško vojsko v bojih vodijo iranski poveljniki.

Iran vse bolj vključen v boj proti Islamski državi (ISIS)

V spopade proti ISIS-u se je v zadnjih tednih še bolj vključil tudi Iran, ki v Irak pošilja vse večje število oborožitvenih sistemov – dokaz so posnetki iz obrobja Tikrita.

Povezani članki