Iran vse bolj vključen v boj proti Islamski državi (ISIS)

by Urednik

V BOJIH ZA MOSUL BO SODELOVAL TUDI HEZBOLAH

Iraška vojska ob pomoči šiitskih milic še naprej oblega mesto Tikrit, ki ga militantna skupina Islamska država (ISIS) nadzoruje že vse od poletja 2015. V spopade proti ISIS-u se je v zadnjih tednih še bolj vključil tudi Iran, dokazi vse večje vojaške prisotnosti iranskih oborožitvenih sistemov v Iraku so prav posnetki iz obrobja Tikrita. Teheran je v boj za mesto Mosul povabil tudi Hezbolah.

Čeprav Teheran uradno zanika vključenost v spopade z Islamsko državo v Iraku in Siriji, pa videoposnetki in fotografije razkrivajo prisotnost tankov, raketometov in tudi brezpilotnih letal Iranske vojske v Iraku. Iranske pošiljke orožja niso ravno diskretne – pošiljke vključujejo težko orožje značilno za Iran oz. z očitnimi iranskih oznakami. Prvi konvoji iranskih tankov M-60 so v Irak prispeli že v avgustu 2014, v začetku marca 2015 pa so v bližini Tikrita videli več iranskih tankov T-72.

Iraški vojaki oz. šiitske milice se za Tikrit bojujejo tudi z večcevnimi raketnimi sistemi hadid, iransko različico ruskega raketometa BM-21 grad, ki lahko izstreli 40 nevodljivih rakete (122 mm) in so produkt iranskega podjetja Shahid Bagheri Industries. Proti Islamski državi so spopadajo tudi z iranskimi terenskimi vozili safir 4×4 (verzija ameriškega džipa M-38) na katere so namestili večcevne raketomete fajr-1 (razvite iz kitajskih type 63), ki lahko izstrelijo 12 nevodljivih raket 107 mm. Pojavlja se tudi več informacij, da Iraška vojska uporablja tudi iranska brezpilotna letala.

Tudi Hezbolah bo v Irak poslal svoje borce

Libanonska televizija Al Jadeed pa poroča, da naj bi iranske oblasti zaprosile voditelja Hezbolaha Hasana Nasrallaha, da bi v spopadu za iraško mesto Mosul, ki ga bo Iraška vojska napadla po osvojitvi Tikrita, sodelovali tudi njihovi izurjeni borci. Nasrallah naj bi se s Teheranom dogovoril, da bodo v Irak poslali 800 pripadnikov elitnih enot Hezbolaha, ki bodo sodelovali z Iraško vojsko in šiitskimi milicami v načrtovani ofenzivi na Mosul.

Hezbolahovi borci naj bi v Irak prispeli že v naslednjih dveh tednih, nato pa jih bo Iran opremil s težkim orožjem. Pripadniki Hezbolaha naj bi bili nameščeni v severnem iraškem mestu Samara, od koder bodo načrtovali napad na Mosul, ki ga ISIS zavzema že vse od začetka junija 2014. Iranci so že sedaj vključeni v delovanje operativnega centra v Samari, ki ga vodi Qassem Soleimani, poveljnik iranskih Kurdov.

Teheran očitno želi voditi boj proti Islamski državi in morda vidi prisotnost Hezbolaha v boju proti ISIS-u kot sredstvo za odvračanje ameriških koalicijskih sil za kopenske operacije za osvoboditev Mosula.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki