IRAK: “Prerok Mohamed ukazal umik ISIS-a iz mesta Mosul”

by Urednik

IRANSKI POVELJNIK SOLEIMANI PRINESEL ZASUK V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Pripadniki samooklicane Islamske države (ISIS) naj bi se po naročilu njihovega voditelja Abu Bakr al-Baghdadija že pripravljali na umik brez boja iz province Mosul, ki je naslednji cilj ofenzive opogumljene Iraške vojske ob pomoči šiitskih milic in sunitskih plemen, ki jih sedaj vodi iranski general Qassem Soleimani. Prav uspešnost in velik ugled slednjega pa bi lahko bila vzrok za preobrat v spopadih in umik ISIS-a iz Mosula. Poznavalci že trdijo, da je verjetno najslabša novica za ISIS prav vključitev iranskih vojaških svetovalcev (in orožja) pod vodstvom Soleimanija v spopade v Iraku.

Spletna stran Kurdske demokratske stranke poroča, da je voditelj Islamske države al-Baghdadi svojim poveljnikom sporočil, da je imel sanje v katerih se je srečal s prerokom Mohamedom, ki mu je naročil, da odidejo iz province Mosul brez boja. Vendar pa ni znan datum odhoda oz. razlog za “ukaz preroka”. Po poročanju naj bi nekateri pripadniki ISIS-a že sporočili, da se pripravljajo na umik iz Mosula in so že začeli širiti sporočilo al-Baghdadija med borci ter civilisti, ki živijo na tem območju.

ISIS medtem še naprej krčevito brani sunitsko trdnjavo Tirkit ob reki Tigris, vendar Iraška vojska napoveduje, da bodo mesto, ki ga oblegajo že vse od 3. marca 2015, v nekaj dneh zavzeli. V Tikritu je bilo ob začetku iraške ofenzive približno 13.000 pripadnikov sunitske militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji, vendar naj bi jih v boju že veliko ubili, nekaj pa jih je tudi zbežalo. Manjše skupine sunitskih skrajnežev še naprej zasedajo nekatere ključne predele mesta Tikrit, na drugi strani pa Iraška vojska napada v valovih, saj stalno dobivajo nove okrepitve, hkrati pa tudi ne želijo uničiti celega mesta in ubijati civilistov. Iraška vlada in njeni zavezniki (sunitska plemena in šiitske milice) so sporočili, da imajo nadzor na bojišču in so obkolili majhno število pripadnikov ISIS-a, ki so ostali v Tikritu. Pričakujejo, da bodo pridobili popoln nadzor nad mestom v nekaj dneh.

Iranska vojaška pomoč zagotovilo za uspeh Iraške vojske

Preobrat v spopadih z Islamsko državo v Iraku se je zgodil ob začetku ofenzive na Tikrit, ki ji poveljuje iranski general Qassem Soleimani. Vojaški analitiki že trdijo, da so iranske oblasti povlekle izjemno potezo, ko so uradno zaprosili iranskega generala Soleimanija, da bi poveljeval in svetoval iraškim silam v (iraško-iranski) ofenzivi na Tikrit. Prav prihod Soleimanija v Irak je v boj privabil številne šiitske milice (nad katerimi ima velik vpliv) in tudi sunitska plamena.

Soleimani je igral aktivno vlogo že v bojih proti Islamski državi v iraškem mestu Diyala v bližini meje z Iranom, kot tudi v mestu Amerli na severu države in v iraškem Kurdistanu. Odgovoren je tudi za ustanovitev militantne skupine “Hezbolah Sirija” in za upore proti ISIS-u v Siriji.

Iranski general Qassem Soleimani se je sedaj pojavil kot glavni iraški taktik v boju proti sunitski militantni skupini Islamska država (ISIS), na frontnih črtah pa deluje še okoli 120 svetovalcev Iranske revolucionarne garde, ki usmerjajo šiitske milice in Iraško vojsko do najmanjših podrobnosti spopadov, trdijo vladni uradniki in poveljniki milic.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Iran vse bolj vključen v boj proti Islamski državi (ISIS)

V spopade proti ISIS-u se je v zadnjih tednih še bolj vključil tudi Iran, ki v Irak pošilja vse večje število oborožitvenih sistemov – dokaz so posnetki iz obrobja Tikrita.

VIDEO: Iraški bojni helikopter EC635-T2 med napadom na ISIS

Videoposnetek prikazuje bojni helikopter EC635-T2 Iraških letalskih sil med napadom na bojna vozila Islamske države (ISIS) med nizkim preletom v bližini mesta Tikrit v Iraku.

Povezani članki