ZDA v Afganistan ponovno napotile jurišna letala A-10

by Urednik

AMERIČANI V AFGANISTAN VRNILI “LETEČE TANKE”

Bližnji vzhod,

Ponovna namestitev in sodelovanje letal Fairchild Republic A-10 “warthog” v Afganistanu prihaja po uspešno končanih vojaških operacijah proti ISIS-u v Siriji in Iraku, kot tudi potrebi Afganistanske vojske po povečanju tesne zračne podpore.

Gre tudi za eno prvih dejanj nove politike Trumpove administracije na območju Južne Azije (kamor spada tudi Afganistan in Pakistan). Natančni napadi z jurišnimi letali A-10 bodo po ameriških načrtih pritisnili na talibane tam, kjer so najbolj ranljivi – pri prihodkih in dobički pri proizvodnji ter prodaji nezakonitih narkotikov, so zapisali v Beli hiši.

Jurišna letala A-10 thunderbolt II iz 303. ekspedicijske bojne eskadrilje so minuli konec tedna pristala v letalski bazi v Kandaharju, od koder bodo ameriški piloti skupaj z afganistanski začenjali polete proti talibanskim tarčam.

Letala A-10, ki so oborožena s 30-milimetrskimi topovi GAU-8, so ​​znana po nizkih in počasnih preletih za zagotavljanje tesne zračne podpore, tudi med izvajanjem protiterorističnih akcij. Ob tem naj bi z njimi uničevali proizvodnje objekte za narkotike, so sporočili iz Ameriške vojske.

Poleg A-10 so ZDA V Afganistan napotile še brezpilotna letala MQ-9 reaper za zagotavljanje ognjene podpore in naloge izvidovanja, kot tudi helikopterje HH-60G pave hawk za naloge iskanja in reševanja.

V Afganistanu pridelajo približno 80 odstotkov opija na svetovnega, proizvodnja pa še vedno narašča. Leta 2017 je bilo na podlagi skupne raziskave, ki so jo izvedli Združeni narodi in afganistanska vlada, pridelanih rekordnih 10 000 ton opija.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki