ZDA v skrivnostnem oporišču Area 51 testirale lovce MiG

by Urednik

LOVCA MIG-21 V NEVADO POSODIL IZRAEL

ZDA so v poznih 60-ih v skrivnostni bazi Area 51 v puščavi v Nevadi preizkušali sovjetsko vojaško letalo MiG-21. Podatke o tem so razkrili ameriški tajni vladni dokumenti, ki jih je prejšnji teden razkrila ameriška Univerza George Washington po podatkih Arhiva za nacionalno varnost. Dokumente je univerza dobila potem, ko je  že leta 2005 vložila zahtevo za vpogled.

Američani so na skrivaj dobili letalo MiG-21 sovjetskega izvora prek Izraela, kamor je leta 1966 prebegnil pilot Iraških letalskih sil. Ameriške letalske sile (USAF) so v bazi Area 51 leta 1968 več kot tri mesece testirale in preučevale lovca MiG -21. Izraelu so ga vrnili aprila 1968.

Strokovnjaki so na podlagi teh rezultatov ocenili bojne sposobnosti (še posebej zrak-zrak) tega sovjetskega letala glede na ameriška in razvili nove taktike za zračne boje. Študijo sovjetskega lovca MiG-21 so poimenovali “Fishbed -E”, v njej pa zapisali, da ima sovjetski lovec “odlične operativne zmogljivosti v vseh režimih letenja.” Ameriški letalski strokovnjaki so ob tem opozorili tudi na nekaj pomanjkljivosti, vključno s slabim pregledom pilota naprej in nazaj v zračnih bitkah, kakor tudi omejitve pri letenju pod mejo 15.000-ih čevljev (4572 metrov).

V skrivnem oporišču Area 51 so v 60-ih preizkušali tudi dve letali MiG- 17, so še razkrili dokumenti. Skrivnostno območje Area 51 v Nevadi že desetletja buri duhove in je predmet številnih teorij zarote, vključno z obstojem Nezemljanov, ter ali sploh obstaja.

Vse dvome je v avgustu ovrgla ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA), ki je priznala obstoj skrivne baze Are 51 v puščavi v Nevadi. Po njihovih podatkih so jo uporabljali za preizkušanje U- 2 in drugih vohunskih letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Area 51 Special Projects

Povezani članki