ZDA v Turčijo poslale 6 lovcev F-15 eagle

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA NAMESTILA LOVSKA LETALA V BLIŽINO SIRIJE

Ameriške letalske sile (USAF) so sporočile, da so v Turčiji namestili šest lovcev F-15C eagle, s katerimi želijo “demonstrirati neomajno ameriško podporo turški suverenosti in kolektivni varnosti v regiji.” Poveljstvo USAREUR (Ameriške vojske v Evropi) uporablja bojna letala F-15 le za zagotavljanje prevlade v zraku in ne za kopenske napade.

V prvem tednu novembra 2015 je iz letalske baze RAF Lakenheath v Veliki Britaniji v turško letalsko oporišče Incirlik priletelo 6 lovcev F-15C eagle iz 493. lovske eskadrilje (del 48. lovskega polka) Ameriških letalskih sil. ZDA si želijo z dodatnimi lovci zagotoviti prevlado v zraku oz. morebitnih zračnih spopadih letal (dogfight) predvsem na območju Turčije in verjetno tudi Sirije.

Ameriška poteza je najverjetneje odgovor na prisotnost ruskih lovcev Su-30 in lovskih bombnikov Su-34 v Siriji, za njihovo namestitev pa je zaslužna turška vlada, ki je zaprosila za podporo pri zagotavljanju suverenosti turškega zračnega prostora. Turške oblasti v zadnjem času vse bolj glasno opozarjajo na morebitne kršitve zračnega prostora ruskih in sirskih bojnih letal, ameriške lovce F-15 pa naj bi uporabili prav za prestrezanje le teh.

Zelo verjetno pa je tudi, da bodo lovce F-15 uporabili tudi za spremstvo jurišnim letalom A-10 ob njihovih napadih na Islamsko državo v Iraku in Siriji (ISIS) ter jih varovali pred ruskimi lovci, ki sedaj prevladujejo v sirskem zračnem prostoru.

Vsekakor je prihod lovcev F-15 eagle namenjen tudi “razkazovanju mišic” Ameriških letalskih sil pred Rusijo, do srečanj in zračnega spopada z ruskimi Su-30 pa verjetno ne bo prišlo.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

VIDEO: Prihod ameriških lovcev F-15 eagle v Turčijo

Povezani članki