ZDA “zavidajo” Veliki Britaniji rakete brimstone

by Urednik

RAF V IRAKU UPORABLJA PRECIZNE RAKETE BRIMSTONE ZRAK-ZEMLJA

Amerika si je prizadevala vključiti Veliko Britanijo v zračne napade proti militantni skupini ISIS tudi zaradi njihovega edinstvenega in izredno natančnega izstrelka MBDA brimstone zrak-zemlja, je poročal britanski časnik The Telegraph, ki se sklicuje na britanske vladne vire.

Ko so Združene države Amerike pozvale britanske Kraljeve letalske sile (RAF), da se jim pridružijo pri zračnih napadih na pripadnike Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS), so imeli poveljniki v Pentagonu eno posebno željo – da Britanci proti sunitskim skrajnežem uporabijo rakete MBDA brimstone. Ameriška vojska je namreč v vojaških posredovanjih v Iraku, Afganistanu in še posebno v Libiji v kampanji proti režimu Muammarju Gaddafiju leta 2011 lahko videla učinek teh raket in si zaželela njihove uporabe proti ISIS-u, je dejal britanski vladni vir.

Kraljeve letalske sile (RAF) to edinstveno raketo brimstone, zasnovano kot izstrelek vrste izstreli-pozabi (Fire and Forget Missile) in nato nadgrajeno še v lasersko vodeno različico, že uspešno uporabljajo pri podpori iraških in kurdskih sil v boju proti ISIS-u. Britanski piloti, ki so poleteli z lovskimi bombniki tornado GR4 iz letalske baze Akrotiri, naj bi od prvega napada s temi izstrelki (30. september 2014) uničili že več premikajočih se tarč (oklepnih vozil in tovornjakov) sunitskih skrajnežev.

Izstrelki brimstone zrak-zemlja so zaenkrat prirejeni le za uporabo na letalih Panavia tornado GR4, poleg Velike Britanije pa jih ima v svoji oborožitvi (na letalih tornado) tudi Saudska Arabija. Po poročanju poznavalcev, naj bi bile britanske rakete brimstone veliko bolj učinkovite in natančne (manj kolateralne škode) kot ameriške AGM-114 hellfire pri napadih na premikajoče se cilje.

ZDA sicer že poskušajo nadgraditi svoje rakete hellfire nadgraditi, vendar bodo za to potrebovali vsaj še nekaj mesecev. Za ta čas jim je britanski proizvajalec MBDA že poskušal prodati izstrelke brimstone.

Wden izmed pilotov Kraljevih letalskih sil je za rakete brimstone dejal: “Imajo zelo majhno bojno konico, zato lahko z njimi zadenemo zelo majhne cilje z omejeno fragmentacijo razstreliva. V Afganistanu smo zadeli ljudi, ki so stali v hiši pri vratih, medtem ko tisti, ki so stoli v bližini hiše niso bili poškodovani, razen malo zaprašeni.”

Pripravil: A. Knific, foto: RAF, Military Photos

VIDEO: Lovci tornado z raketami brimstone v akciji

Povezani članki