Zveza Nato bo podvojila število pripadnikov sil za hitro odzivanje

by Urednik

NATOVE ODZIVNE SILE SE BODO POVEČALE NA 30.000 DO 40.000 PRIPADNIKOV

Nato bo svoje sile za hitro odzivanje povečal na 30.000 do 40.000 pripadnikov, je izjavil Natov generalni sekretar Jens Stoltenberg. Tako naj bi obstoječe sile za odzivanje po besedah generalnega sekretarja podvojili, v sestavi pa bodo imele moštva za hitro odzivanje (rapid response teams), pa tudi mornariške in letalske komponente.

Na vrhu zavezništva v Wellsu leta 2014 so se članice strinjale z vzpostavitvijo rotacijske Natove prisotnosti v vzhodni Evropi in baltskih državah. Nekaj članic NATO, vključno z baltskimi državami in Poljsko, je zahtevalo tudi stalno vojaško prisotnost zavezništva.

Po Stoltenbergovi izjavi pa bo Severnoatlantsko zavezništvo formiralo zelo hitro odzivno skupno silo (VJTF), imenovano “spearhead”, ki se bo v primeru nevarnosti odzvala zelo hitro. Po Stoltenbergovih besedah iz decembra lani, naj bi bila ta Natova zmogljivost operativna v letu 2016.

Napetosti med Natom in Rusijo se stopnjujejo vse od začetka krize v Ukrajini v začetku leta 2014. Rusija obtožuje Zahod zaradi povečane prisotnosti njihovih enot v državah članicah Nato pakta v vzhodni Evropi, za ta korak pa meni, da je agresiven in bi lahko povzročil destabilizacijo v celotni regiji.

Pripravil: B. Knific, foto: NATO

VIDEO: Sile za hitro odzivanje zveze NATO

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki