Kitajska pozvala Južno Korejo, da ne proda lovcev Filipinom

by Urednik

KITAJSKA POSKUŠA PREPREČITI PRODAJO LOVCEV FA-50 GOLDEN EAGLE FILIPINOM

Kitajska je Južno Korejo neuradno pozvala, da naj ne proda 12 lahkih bojnih letal KAI FA – 50 golden eagle Filipinom, poroča japonski časopis Yomiuri Shimbun. Dnevnik poroča, da je Peking vložil zahtevo še pred srečanjem južnokorejskega predsednika Park Geun-hyea in filipinskega predsednika Benigna Aquina v Seulu 17. oktobra 2013.

Južna Koreja je zahtevo zavrnila z obrazložitvijo, da ne morejo sprejeti “vmešavanja” druge države pri izvozu orožja, saj bi šlo za izdajo nacionalnega interesa.
Na zasedanju se je Park zahvalil Aquinu za odločitev Manile za nakup lovcev FA – 50 golden eagle in pozval k hitremu podpisu pogodbe.

Potrebno je seveda omeniti, da so Filipini vpleteni v ozemeljski spor s Kitajsko zaradi otokov Spratly, o čemer smo v zadnjem času že pisali v spodnjih novicah.

Kot poroča japonski medij, naj bi Peking že večkrat protestiral preko kitajskih veleposlaništev in drugih kanalov glede prodaje letal Filipinom. Kitajska vlada je uradno zanikala pozive, vendar so jih njihovi uradniki anonimno potrdili.

Otočje Spratly sestavlja okoli 30.000 majhnih otokov in čeri, ki si jih lastijo tako Kitajska, kot Tajvan, Vietnam in Filipini. Kitajska je zato na območje v Južnem kitajskem morju poslala ladje svoje mornarice, da bi tam okrepile prisotnost Kitajske. Filipini pa so že odgovorili z načrtovanjem svojih vojaških baz v bližini Južnokitajskega morja, obstajajo pa tudi špekulacije, da želijo Filipini kupiti letala FA – 50 prav za obrambo otočja Spratly.

Lahko bojno letalo FA-50 golden eagle je zasnovano na šolskem letalu T-50. Uporablja se lahko za spopade v zraku (zrak-zrak), napade na kopnem (zrak-zemlja) ali morju.

Filipini so z Južno Korejo tudi v pogovorih za nakup fregat v vrednosti 650 milijonov dolarjev.
Kitajska je v ozemeljskih sporih v Južnem kitajskem morju tudi z Indonezijo in Vietnamom, ki so bodisi kupili ali še nameravajo kupiti južnokorejsko orožje. Indonezija je tako v letu 2011 naročila 16 letal T-50 v vrednosti 400 milijonov dolarjev in tri podmornice.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Polet lovca T-50 golden eagle v Farnboroughu leta 2012

Povezani članki