Češka, Slovaška in Madžarska v skupen nakup radarjev?

by Urednik

ZAMENJAVA SOVJETSKIH RADARJEV P-35/37

Češka, slovaška in madžarska obrambna podjetja so predstavila projekt skupne dobave novih 3-D radarskih sistemov za njihove vojske, s katerimi bi zamenjali obstoječe sovjetske radarske sisteme P-35/37. Projekt je zasnovan tako, da se za okrepi interoperatibilnost vseh treh oboroženih sil, ki bi jim novi radarji zagotovili neprehodnost za Rusko vojsko, poroča Defense News.

V skladu z načrtom bi Češka vojska potrebovala pet novih radarjev, Slovaška vojska štiri in Madžarska vojska dva. Vsak radar oz. radarski sistem bo stal do 325 milijonov čeških kron (15 milijonov USD) poroča češki poslovni dnevnik E15.

Proizvajalci iz vseh treh držav poudarjajo, da je njihovo povezovanje potrebno, ta projekt pa pomembna spodbuda za povečano sodelovanje obrambne industrije v srednji Evropi. Pri tem so v projekt povabili tudi Poljsko, ki pa se bo verjetno še naprej zanašala na ZDA.

Do konca septembra naj bi bila sprejeta odločitev, ali želi češko obrambno ministrstvo kupiti radarje skupaj s slovaškimi in madžarskimi kolegi, ali se bodo odločili za svoj razpis. Čehi so ponudbe za radarske sisteme dobili tudi od ameriškega podjetja Lockheed Martin in britanskega BAE Systems.

Češka in Slovaška sta se že pred tedni odločili tudi za skupno varovanje zračnega prostora, v ta namen pa bodo Slovaki najeli tudi 8-12 švedskih lovcev JAS-39 C/D gripen, medtem ko Češka že uporablja 14 letal tega tipa.

Pripravil: A. Knific,foto: Military Photos

Povezani članki